Prvorozené dítě musí mít privilegia, ale také více povinností

30. květen 2011

V pondělním Tandemu nám psycholožka Elen Sejrková přiblížila, jaké místo v rodině máme, a prozradila, že je dobré se ho držet.

Žena a muž jsou dva základní pilíře v rodině, žena stojí po mužově levici, blíže jeho srdci, muž po její pravici jako ten silnější, který ji ochraňuje. Vždycky by měl být jeden pro druhého na prvním místě, i když se jim narodí děti. Ty se sice mezi ně na čas vmísí, např. malé dítě spí s maminkou v posteli a tatínek v obýváku na pohovce, ale mělo by to být dočasně. Pokud nocuje v manželské posteli ještě desetiletý syn, už je něco špatně. Důležité je také dodržovat pořadí narození dětí – prvorozený potomek má oproti dalším sourozencům privilegia, ale také více povinností. Přistupovat ke všem dětem stejně, aby na sebe nežárlily, není dobře.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.