Provoz na úzkokolejné trati se zastavil. Jindřichohradeckým místním drahám vypršela platnost osvědčení

3. říjen 2022 15:33

Jindřichohradecké místní dráhy od pondělka nasazují místo vlaků autobusy. Dopravci, který provozuje úzkokolejnou železnici na pomezí Vysočiny a jižních Čech, totiž vypršela platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Firma navíc na sebe v září podala insolvenční návrh, protože v červnu dlužila přes 160 milionů korun.

Na vlak, respektive autobus přišla v pondělí ráno například Zuzana Čekalová, která studuje střední školu v Táboře. „Mám strach, nevím, jak jinak bych se tam dostala, rodiče jsou v práci. No, doufám, že to pojede, autobus tu je,“ komentovala.

Před osmou hodinou přijel do Kamenice nad Lipou místo vlaků autobus, zhruba s třicetiminutovým zpožděním. „Cesta byla dobrá, ale trošku delší, neznají to tam, no,“ popsal jeden ze dvou cestujících, kteří přestoupili do přistavené dodávky a pokračovali dál do Jindřichova Hradce.

Situaci přišel první den na nádraží zkontrolovat také starosta Kamenice nad Lipou Jaromír Pařík. „Základní dopravní obslužnost je zajištěna, to jsme rádi, ale z dlouhodobého pohledu je situace nejistá. Myslím, že pro město i region mají Jindřichohradecké místní dráhy svůj význam,“ řekl.

Čtěte také

Předseda správní rady jindřichohradeckých místních drah Boris Čajánek tvrdí, že se chce vrátit zpátky na dráhu. „Co nám komplikuje situaci, je stále stejný postoj kraje Vysočina, který odmítá uhradit poplatek za použití dopravní cesty. A bez toho to prostě nejde,“ uvedl.

Kraj Vysočina ale tento požadavek neuznává, reagoval uvolněný zastupitel zodpovědný za veřejnou dopravu Martin Hyský. „Ten poplatek je zahrnut v celkové kalkulaci, jedeme podle smlouvy, která je platně uzavřena. Opodstatněných je zhruba pět a půl milionu do konce roku v souvislosti s neuzavřenými dodatky,“ dodal.

Jindřichohradecké místní dráhy ve čtvrtek podaly žádost o vydání nového osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Na její posouzení má Drážní úřad 120 dní. Boris Čajánek věří, že to bude trvat kratší dobu.

Spustit audio

Související