Proti nachlazení s domácími surovinami

1. listopad 2016
Dobré odpoledne

S kašlem nebo nachlazením nemusíte hned běžet do lékárny. Bylinkářka Květa Šimková vám přišla do poradny Regionu pomoci s výrobou domácích přípravků z bylinek. Prochladnutí je v tomto období velmi časté a většinou se nám rychle spustí rýma, případně se objeví škrabání nebo pálení v krku a taky kašel.

Především při nepříjemné rýmě a častém smrkání si snadno kapesníkem poraníme okolí nosu a každé další smrkání je o to bolestivější.

Na odřený nos si udělejte mastičku

„Můžeme si vzít dvě polévkové lžíce másla. Do toho dáme dvě čajové lžičky majoránky, rozdrcené a sušené a necháme to rozpustit. Nemělo by se to přepalovat, ale nechat luhovat na mírném plamenu dejme tomu 10 minut. Potom necháme ztuhnout a pak zase znovu rozehřejeme, ale až další den. A pak scedíme. Tato mastička by měla být uchovávaná v lednici, takže bych doporučovala ji připravit, až už ten problém máme,“ radí Šimková.

Malou úpravou pak získáte léčivou mastičku

Stačí jen vyměnit tradiční máslo za bambucké máslo. Stejným způsobem ho rozpustíme a přidáme do něj eukalyptový olej. Mastička také léčí hojivé rány kolem odřeného nosu, ale zároveň uvolňuje dýchací cesty.

Na bolest krku zkuste odvar

Na výrobu kloktadla je výborná šalvěj. Kloktadlo je v podstatě velmi silný odvar. „Vezmeme si dvě polévkové lžíce sušené bylinky a přelijeme čtvrt litrem horké vody. Necháme deset minut luhovat. Přeceděný čaj nebo-li odvar potom kloktáme,“ doporučuje host. Odvar ale nepolykejte, mohl by vám způsobit nevolnost.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.