Prosinec je pro výrobce čokolády měsícem tvrdé práce. Vyrábějí od čertů až po speciální edice pro firmy

4. prosinec 2015
Zprávy z

Výrobci čokolády a cukrovinek mají na konci listopadu a v prosinci nejvíce práce. Do 5. prosince musí stihnout zásoby čertů a Mikulášů, před Vánoci jdou na odbyt také dárková balení čokolády včetně speciálních edic pro firmy.

„Teď jsme slyšeli ten vibrátor. To jsou čokolády tabulkové o rozměru například padesát krát čtyřicet centimetrů, které se posypou až padesáti druhy surovin od lískových oříšků, vlašských, různým ovocem,“ vede reportérku čokoládovnou ve Vyskytné František Hlava.

Vibrátor v čokoládovně je přístroj, který tekutou hmotu rozlije a roztřese. Tím zajistí, že v budoucí tabulce nebudou bubliny. „Dostaneme stejnou šířku po celé placce,“ vysvětluje pracovnice čokoládovny. „Máme speciální edici vánočních posypů – oříšky, hrozinky.“

Firmy mají specifické požadavky

Vánočním dárkem pro zaměstnance firmy může být cokoli. František Hlava říká, že často to bývá právě čokoláda. Proto vyrábějí různé bonbony, atypické tabulky. „Tématika Vánoc, logo firmy. Budou to dávat svým klientům, zaměstnancům.“

„Vždycky si uděláme jednu vzorovou, odvážíme, musí to mít určitou hmotnost,“ pokračuje další pracovnice v čokoládovně. „Vybereme bonbony, nakošíčkujeme.“

Na otázku, jestli nemají chuť mlsat, se lidé v čokoládovně začnou hlasitě smát. To víte, že ano, odpovídají s úsměvem.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio