Propojení cyklostezky ze Sázavy do Hamrů nad Sázavou stopli majitelé pozemků

22. říjen 2012
Zprávy z

Tři ze třinácti vlastníků dotčených pozemků nesouhlasí s prodejem ani výměnou pětimetrového pruhu půdy. Spojit asfaltovou cestu z Přibyslavi až k přírodní rezervaci Dářko tak není možné.

Vedení Hamrů nad Sázavou chtělo letos požádat o evropské peníze, které mohlo díky jedinečnosti projektu získat. Dvoukilometrovým propojením Hamrů nad Sázavou s obcí Sázava by totiž vznikla zcela ojedinělá stezka z Přibyslavi až k přírodní rezervaci Dářko. "Uzávěrka podání žádosti o peníze z Bruselu je 15.prosince. Protože se nám ale nepodařilo vyřešit všechny dotčené pozemky, nemáme šanci. A to mě ukrutně mrzí," zmínil starosta Hamrů nad Sázavou Hubert Křesťan. Obec v současnosti alespoň odkupuje půdu od majitelů, kteří s tím souhlasí a doufá, že se v budoucnu podaří nakonec přesvědčit všechny.

Cyklostezka - pohled od Sázavy

Stejný problém řeší také například v Havlíčkově Brodě. Město několik let usiluje o propojení stezky do Šmolov a Perknova. Kvůli nesouhlasu majitelů okolních pozemků se to ale stále nedaří. Naopak úspěch teď mají ve Světlé nad Sázavou. V údolí řeky Sázavy teď stavebníci budují cyklostezku, která povede do Smrčné.
V Kraji Vysočina je celkem 48 kilometrů cyklostezek. V jejich délce jsme v republice na předposledním místě za Libereckým krajem, kde mají ještě o 4 km méně.

Spustit audio