Probíhá každoroční boj se slimáky. Ač to na jaře vypadalo slibně, teď se jich zahrádkáři nemohou dopočítat

23. červen 2022 05:00

Pomáhá kávová sedlina, suché piliny nebo snad aromatické rostliny? Zahrádkáři se potýkají s každoročním nájezdem slimáků.

Slizké cestičky, ohlodané květiny, zdecimovaná úroda bylinek a zeleniny. Na zahrádky opět ve velkém udeřili slimáci. Přestože ještě na jaře to vypadalo slibně, teď s nimi pěstitelé na celé Vysočině svádí nerovný boj. 

Jedině granule …

„tady bazalka, to už je troska. Sypal jsem tam piliny, lógr z kafe, nic nepomáhá. Až po těch granulích se ta bazalka trochu vzpamatovala.“ S Karlem Pokorným, místopředsedou zahrádkářů v Žirovnici se procházíme nádherně upravenou zahradou u jeho domu: I tam jsou ale vidět pozůstatky řádění slimáků. 

„Na jaře se zdálo, že slimáků tolik nebude. Udělalo se teplo, začaly zrát jahody a slimáci vylézají. Jak zaprší, je úroda parádní.“

Boj s těmito škůdci není snadný. Na internetu je možné najít spoustu způsobů, jak před nimi úrodu ochránit. Podle zahrádkáře ale většinou nezabírají. „Suchý piliny, skořápky, to nepomáhá. Ani aromatické rostliny. Afrikány jsou sežraný, také šalvěj. Nejlepší jsou granule.“

Pak je tu ještě jeden, ale značně pracný způsob. Každý večer zahrádku obejít a slimáky pochytat. 

Spustit audio

Související