Příprava na plavání musí začínat už ve vaně. A hlavně všechno s klidem

6. srpen 2015
Dobré odpoledne

Chcete naučit děti v létě plavat? Začněte už ve vaně při umývání, radí cvičitelka plavání z jihlavského klubu Orca Hana Lexová: „Rodič svoje strachy a nejistoty může na dítě přenést. Proto je dobré zvolit toho z rodičů, který sám nemá z vody strach. A začít už při mytí. Můžou se polívat, cákat na sebe, polívat si hlavu z kelímku. Nenásilnou formou je připravovat na to, co pak budeme u vody potřebovat.“

Dítě musí mít nejprve základní plavecké dovednosti, to jsou takové stavební kameny. A které to jsou? Vydechnout do vody – takové to bublání, položit se na bříško, položit se na záda, ponořit obličej a skočit do vody. Když tohle zvládnou, můžeme teprve pokračovat. Nasadit dítěti, které se bojí vody, nafukovací rukávky nebo kruh a čekat, že začne plavat prsa, Hana Lexová nedoporučuje.

Plavací pomůcky? Radím jen brýličky!

„Nafukovací kruh už je překonaná záležitost. Nedoporučuji ani rukávky nebo plovací pásek. Dítě drží ve vodě nastojato, nepoloží se na hladinu, nemá to s plaváním nic společného,“ říká lektorka plavání. A radí koupit spíš brýle na potápění pod vodou. Může si s nimi víc oblíbit pobyt pod vodou. Právě tam musíme kurz plavání začít.

Hana Lexová, Aqua club ORCA Jihlava

Plavání pod vodou je pro děti jednodušší než na hladině

„Plaveme pod vodou, nahoru se jdeme jen nadechnout a zase mizíme pod vodou,“ říká Hana Lexová. Dejte pod hladinu různé hračky a potápějte se spolu pro ně. Zkoušejte podplavat druhému mezi nohama. A hlavně všechno nabízejte s klidem a jako hru. Když už dítě leží ve vodorovné poloze, můžeme mu přidat destičku, o kterou se opírá rukama a začne kopat nohama.

Plavecký styl prsa až úplně nakonec. Začněte kraulem a znakem

Děti se zezačátku jen tak pohybují ve vodě. Dokážou doplavat od maminky ke kraji. „My se je snažíme usměrnit, aby tím splýváním byl ve vodorovné poloze, rozkopané nožičky. Pak už jen přidáme kraulové nebo znakové ruce. Prsa jsou těžší na koordinaci,“ vysvětluje volbu stylu Lexová. Předškolní děti dokážou podle ní uplavat kraulem, který už vypadá jako kraul, třeba i 15-16 metrů.

Definice plavce

Dítě plavec podle Lexové dokáže uplavat 4 bazény (100 m) bez viditelného zadýchání, umí skočit do vody, vynoří se a třeba se i usmívá. Často tím předstihne i vlastní rodiče nebo prarodiče.

Chat s Hanou Lexovou

autor: Petra Emmerová
Spustit audio