Příjmy prakticky na nule. Podnikatelé jsou v krizi, o konci své činnosti ale mluvit nechtějí

27. listopad 2020 11:20

Jen na dávky od státu je už řadu týdnů odkázaná část podnikatelů nejen na Vysočině. Kvůli vládním opatřením přišli ze dne na den o možnost vydělávat ve svém oboru.

Vážná je situace například v cestovním ruchu nebo službách. O úplném konci podnikání ale zatím většina z nich nechce ani slyšet.

„Moje podnikání stagnuje, veškeré aktivity, které jsem měl domluvený dopředu, tak jsou zastavený, přerušený.“ Sedíme s panem Martinem v jeho prázdné dodávce, kterou obvykle v tomto období vozí své klienty na zájezdy do hor.

Zálohy, rezervace a teď nic

Letos mu ale všechnu radost z podnikání ukradla koronavirová epidemie. „Zálohy probíhaly, rezervace ubytování, radost z plánování, teď se nic neděje. Víceméně na konci listopadu jsem měl rozplánovanou celou sezonu zimní,“ říká pan Martin, který tak přišel o svůj hlavní příjem.

S jeho současnou finanční situací mu navíc nepomohly ani příspěvky od státu pro živnostníky. „Na jaře a na podzim jsem si požádal od tu pětadvacítku. To je, abych řekl popravdě tak na zaplacení elektriky, vody a takových věcí s provozem domácnosti.“

Živností neubývá, potvrzuje úředník

Na konec podnikání přesto zatím nemyslí. A není jediný, kdo se snaží živnost udržet nad vodou. Jak potvrzuje vedoucí živnostenského úřadu v Jihlavě Jan Kubišta, právě různé dotační programy pro podnikatele a živnostníky jsou zatím důvodem, proč se letos počet ukončených nebo přerušených podnikatelských činností zásadně neliší od předchozích let.

„Domnívám se, že podnikatelé a živnostníci mají možnost čerpat nějaké dotační programy, a samozřejmě možná očekávají, co to udělá, až nouzový stav skončí a jestli se ekonomika rozběhne nebo ne.“

I když příspěvek od státu pro živnostníky či podnikatele nemusí být dostatečný jako v případě pana Martina, podmínkou pro jeho získání je mít aktivní podnikatelskou činnost, potvrzuje Kubišta: „Záleží na jednotlivých programech podpor, ale většinou je to směřovaný tak, že ten podnikatel je aktivní.“

Jeho úřad aktuálně dokonce eviduje větší počet nových podnikatelských činností oproti ukončeným. Největší boom podle statistik živnostenského úřadu pak zaznamenala oblast dopravy, která těží zejména z nárůstu online nákupů a jejich následné expedice.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související