Přijde večer a obraz se seká. Ve Věchnově u Bystřice mají problémy s televizním signálem

12. leden 2021 14:00

Měl jim přinést lepší obraz. Skutečnost je ale přesně opačná. Ve Věchnově na Žďársku se od přechodu na vysílání DVB-T2 potýkají se špatným příjmem televizního signálu.

Ve Věchnově nedaleko Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku už několik měsíců řeší problém s televizním signálem. Od podzimního přechodu na vysílání DVB-T2 se potýkají se špatným příjmem zejména programů České televize. Vypadává obraz, nebo se rozpadá. Zatím nepomohly ani nainstalované zesilovače.

Seká se to…

„Seká se to, jednička. To už je aspoň dva měsíce. Je to s tím novým vysíláním,“ stěžuje si pan Radek. Bydlí asi 300 metrů od obecního úřadu.

„Společná anténa je tady, po dědině jsou tři zesilovače. Máme ji přes kilometr natáhnutou,“ vypráví v kanceláři starosta Josef Pokorný. „Zlepšilo se to, ale na Štědrý den zase jednička nešla. Vypozorovali jsme, že to je většinou večer, před zprávami,“ dodal.

Příjem internetu, počasí

Vedení obce Věchnov hledá se specializovanou firmou důvod rušení. Jedním z nich může být příjem bezdrátového internetu v domácnostech, druhým počasí. Konkrétně na podzim a v zimě běžná inverze.

Podle mluvčí Českých radiokomunikací Anny Tůmové může právě inverze příjem ovlivnit. „Často výrazným způsobem narušuje standardní podmínky šíření elektromagnetického signálu.“

České radiokomunikace posílají do problémových lokalit měřící vůz, aby sílu signálu prověřil. Do Věchnova, který je na hranici dvou vysílačů, hodlá operátor poslat svého technika v nejbližších dnech.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio