Přibyslav má akusticky dokonalý koncertní sál. V nově opravené hudební škole

27. leden 2017
Zprávy z

Město Přibyslav se pyšní novým koncertním sálem. Budou ho využívat žáci umělecké školy, jejíž součástí také je. Škola vznikla stavební úpravou části školy základní, se kterou je propojena spojovací chodbou. Sál navrhovala stejná firma, která vytvářela akustiku například v pražském Rudolfinu.

Srdce školy, tak nazývá nový sál pro asi šedesát posluchačů ředitel Jindřich Macek. „Vidíte, že nad podiem je takový baldachýn, který usměrňuje proudění zvuku do prostoru, boční stěny zamezují tomu, aby vznikala třepotavá ozvěna, a žáci mají opravdu možnost se setkat s perfektním akustickým prostředím.“

Také jednotlivé třídy jsou speciální upravené, konkrétně pro hru na housle, klavír atd. Klavírních křídel má základní umělecká škola v Přibyslavi pět a jsou nově opravená. „Ten nástroj je zcela rozebrán, jsou vyměněny struny, vybělené klávesy ze slonové kosti,“ dodává ředitel Macek.

Děti mohou přijít rovnou v bačkorách

Hudební škola je propojená se školou základní a děti, které ji navštěvují, nemusí ani do šatny, stačí přejít krátkou chodbu. „Mohou suchou nohou přejít. Oceňujeme všichni, že dole v přízemí je zvonek, takže když přijde náš žáček, tak se představí, já ho pustím a ty dveře se za ním zavřou a do budovy se nedostane nikdo, kdo tady nemá co dělat,“ pochvaluje si učitelka hry na housle Jitka Němcová.

ZUŠ Přibyslav, plánek
autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio