Příběh toniku. Jak se z hořkého léku na malárii stal beton?

Píše se první polovina 17. století. Manželka peruánského místokrále, hraběnka z Chinchonu, se zmítá v horečkách. Zatímco lékaři bezmocně krčí rameny, domorodý sluha si vzpomene na lék, který se používá léta v jeho domovských Andách. Lékař na jeho doporučení roztluče na prášek stromovou kůru, rozpustí ve vodě a podá pacientce. Hořkost jí křiví ústa, ale po několika sklenkách se uzdravuje.

Těžko říct, jestli je příběh o pacientce pravdivý. Kůra léčící malárii ale existuje. Chinovníkem pojmenoval strom s léčivou kůrou v polovině 18. století švédský přírodovědec a lékař Carl von Linné.

Gin s chininem

Popularitu chinovníku a chininu zajistili především britští vojáci v koloniální Indii. V 19. století užívali látku jako antimalarikum. A protože byla velmi hořká, míchali si ji s ginem, vodou a cukrem. To už byla podstatně chutnější kombinace. Nápoj obsahoval mnohem víc chininu než dnes, pili ho ostatně jako medikament. Dnešní tonik, s ginem nebo bez, se pije pro hořkou chuť.

A kdy si vůbec zákazníci poprvé pochutnali na perlivém toniku? Pravděpodobně za tím stál Jacob Schweppe. Vodu opatřil bublinami už v roce 1783. Roku 1870 přidali jeho potomci chinin spolu s dalšími ingrediencemi a představili hořký nealkoholický nápoj tonik. K nám se zajisté dostal zanedlouho, protože koktejlové bary tady fungovaly už za první republiky. Pravděpodobně nabízeli i gin s tonikem, který je známý asi po celém světě.

Tonik je odvěký parťák ginu a becherovky. Specialista přes nápoje Samer Selbak prozradil, že tonik se často používá jako takzvaný dotahovač drinků. Drink doplníte pár centilitry toniku pro chuť. U nás je „národním drinkem“ becherovka s tonikem neboli beton. Poprvé se podával na Expu 67 v Montrealu.

Beton podle Samera Selbaka

Použijte skleničku „longovku“ o obsahu 30 až 40 cl, naplňte ji ledem. Ve sklence zbude prostor asi na 2 cl nápoje. Ideální poměr je 1:3 nebo 1:4, kdy dáte 1 díl destilátu a 3 až 4 díly toniku.

Důležitá je ozdoba, dřív se dávala limeta, citron, pomeranč (a ke sladké becherovce se skvěle hodí!). Dnes jsou v módě bylinky, okurka, koření. Každý by se měl řídit svou chutí a fantazií.

Gin mare s bezovým tonikem

Gin mare pochází z malého rybářského městečka ve Španělsku. Nápoj smícháte ve velké sklence s tonikem s příchutí bezu. Přidáte bazalku a sušená rajčata naložená v olivovém oleji.