Při výsadbě růží je důležité rozebrat kořeny, aby dobře prokořeňovaly, říká zahradník

2. květen 2023

Chcete mít zahradu plnou voňavých a růží? Pak stačí dodržet pár základních pravidel při jejich výsadbě a pěstování. Důležité je, vybrat jim správné místo tak, aby v budoucnu měly rostliny dostatečný prostor a světlo pro své kvetení. Růže vyniknou v každé moderní i venkovské zahradě a pěstovat je můžete i na balkonech či terasách. Při správné péči vám budou svými nádhernými květy dělat radost celé léto až do prvních mrazíků.

Růže, kterou vysazujeme, by měla být zalitá. I kdyby došlo k poškození balu, přeci jen rostlina bude mít nějakou zásobu vody. A čeká nás poměrně velká práce s půdou.

Už jen 3 dny! Soutěžte o zahradní traktůrek Vari RL 120H v hodnotě 100 000 Kč!

„Růže potřebují hlubokou půdu, dostatek živin, nesmí být ani moc písčitá, ani rašelinná, ideálně hlinitá s příměsí organických látek, takže ta půda se musí připravit velice pečlivě. Musíme mít hluboce zrytý záhon, odplevelený, protože jakékoli další odplevelování pod růží v následujícím období je velmi obtížné,“ říká zahradník Pavel Chlouba.

Jelikož růže koření hluboko, i jamka pro její výsadbu musí být hlubší. U růží si můžeme dovolit sázet o dva až tři centimetry níž, než byla zasazená v květináči. Pokud zasypeme ty kulturní výhony, tak i z nich vyrostou kořínky a lépe funguje zásobování rostliny živinami.

Ještě než začneme vysazovat růži, musíme rozebrat kořeny, které jsou obtočené uvnitř květináče po jeho obvodu. V případě, že bychom to neudělali, by pak těžko prokořeňovaly a projevilo by se to na špatném kvetení.

Jak se o růže starat po vysazení a jak je zalévat, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.