Při osazování střechy Horácké arény v Jihlavě se dělníci neobjedou bez teploměru

22. srpen 2024 13:30

Horácká aréna v Jihlavě už dostává střechu. Zhruba rok po začátku stavby za dvě miliardy korun začali dělníci osazovat první střešní vazníky. Ty nejdelší budou mít okolo sedmdesáti metrů.  

„Mě fascinuje, jak to dokážou dělat jemně, jako když lékař řeže,“ sleduje umisťování vazníků střechy nov arény Marie. Společně s manželem Vlastimilem si dělá fotky toho, jak stavba postupuje. „Já jsem chodil na brigády stavět střechu té staré arény,“ vzpomíná Vlastimil.

Konstrukci střechy, na které bude i atletický ovál, tvoří osm dlouhých nosníků doplněných šestnácti menšími. Při jejich osazování dělníci měří i jejich teplotu. „Statik nám předepsal, že můžeme zvedat konstrukci, pokud je její teplota do 25 stupňů. Jinak dochází k nadměrnému rozpínání konstrukce. A ten velký nosník, když ho budeme spojovat, by se mohl protáhnout až o šest centimetrů,“ vysvětluje manažer stavby Petr Kráčmar. Nosníky proto budou dělníci osazovat jen brzy ráno. Střecha má být hotová do zimy, celá hala pak na podzim příštího roku.

Spustit audio

Související