Přeplněná škola, kde není místo na nic. Ani uklízečka si nemá kam schovat koště a kýbl

19. duben 2015
Zprávy z

Děti v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku nemají šatnu a nad smrdutými záchodky hygiena řadu let zavírá oči. Škola sídlí v rodném domě malíře Jana Zrzavého, který by se spíš než na školu hodil na malé muzeum. Historická budova je plná plísně a k tomu stojí v rušné průmyslové zóně. Plán na stěhování existuje, chybí ale peníze.

„Díky barevným obrázkům to tady vypadá útulně, je tu ale cítit zatuchlina a děti se do školy už téměř nevejdou,“ hlásila z místa redaktorka Hana Mikulincová. Ředitelka Milena Hodboďová ji vzala do třídy. „Ve škole máme 53 žáků, když se sejde tolik dětí, je to dost natěsno. Vlhkost ve zdech, opadává omítka, to je asi ten největší problém,“ popisuje ředitelka.

V okrouhlické škole chybí jakékoli úložné prostory, uklízečka si ani nemá kam dát smeták a kýbl. A dalším problémem jsou toalety. Staré odpady nevyhovují.

Škola navíc stojí mimo centrum, hned vedle průmyslové zóny. Vedle je vrakoviště aut a brusírna skla. „Také sběrný dvůr, provoz těžké techniky,“ dodává nezávislý starosta Okrouhlice Lubomír Pospíchal, který po svém předchůdci zdědil plán na novou školu, měla by stát asi o půl kilometru dál, tam, kde je jídelna, mateřská škola a tělocvična.

„Máme rok 2015, kdyby se to podařilo v roce 2018 – 19 bylo by to perfektní,“ plánuje si starosta, který žádá o pomoc kraj i stát. Právě v tom roce má totiž do okrouhlické školy nastoupit dvojnásobek dětí, který by se do stávající budovy stejně nevešel.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio