Přehrada na Karvinsku před 52 lety málem vymazala z mapy obec jménem Těrlicko

23. červenec 2014
Česko – země neznámá

Těrlická přehrada na Karvinsku zaplavila v roce 1962 údolí řeky Stonávky na ploše 227 hektarů. Hloubka nádrže dosahuje až 24 metrů, kapacita je přes 27 milionů kubíků vody. Hladina dosahuje průměrné nadmořské výšky 270 metrů. Takové jsou její základní údaje.

S myšlenkou vybudovat přehradu, která bude zásobárnou užitkové vody pro technické zpracování uhlí, přišli tehdejší vládní představitelé v roce 1953. Velká část obce musela být zatopena. Výstavba sypané hráze začala roku 1955 a skončila v roce 1961. Současně se stavbou přehrady probíhala výstavba sídliště, které se stalo novým centrem obce.

V té době patřila tato 617 metrů dlouhá a 25 metrů vysoká sypaná hráz mezi největší svého druhu v Evropě. Přehrada má na délku 6,5 kilometru. S vybudováním přehrady a zaplavením vodou celé dolní části Těrlicka zmizely domky, chlévy i celé grunty. Místní obyvatelé se museli přestěhovat na jiná místa. Někdo si postavil domek nad přehradou, jiný se odstěhoval.

Těrlicko

O Těrlicku vyšla kniha, doprovází ji i výstava

Když se podíváte na mapu Těrlicka dnes, uvidíte velkou vodní plochu a okolní obce. Letos v dubnu se ale místnímu rodákovi Ladislavu Chroboczkovi podařilo vydat knihu, kterou nazval „Těrlicko, obec neznámá“. Jsou v ní historické fotografie míst, která jsou již více jak půl století pod vodou. Ladislav Chroboczek se svými spolupracovníky podle starých fotografií navíc sestavil i přesnou mapu dna přehrady, s jejíž pomocí zjistíte, kde který dům nebo chlév původně stál a hlavně komu patřil.

Stejnojmenná výstava fotografií Ladislava Chroboczka je až do konce prázdnin k vidění ve Státním okresním archivu v Karviné. Tam si můžete koupit i zmíněnou unikátní publikaci.

Demolice kostelu v Těrlicku

V současné době má Těrlická přehrada funkci především rekreační. V blízkosti nádrže se nacházejí tři veřejné pláže a také loděnice s půjčovnami loděk a sportovních potřeb. Největší atrakcí se stal vlek pro vodní lyžování, který je jediným zařízením svého druhu na Moravě a ve Slezsku.

Kromě klubu vodního lyžování provozují na přehradě svou činnost dálkoví plavci a dva oddíly jachtařů. Rozšířeno je zde rovněž rybaření a sportovní rybářství na mimopstruhové vodě a působí tady i mezinárodně úspěšný klub sportovního potápění. V okolí přehradního jezera je řada ubytovacích a stravovacích kapacit - veřejná tábořiště, autokempy, dětské chatové tábory, rekreační zařízení a desítky soukromých chat.

autor: Artur Kubica
Spustit audio