Před sto padesáti lety se narodil Gustav Mahler

7. červenec 2010

V pražském Rudolfinu začne v osm hodin večer slavnostní koncert k poctě Gustava Mahlera. Zazní jeho Druhá symfonie Vzkříšení. Filharmonii bude řídit dirigent Christoph Eschenbach.

Geniálního skladatele připomene i koncert na mezinárodním hudebním festivalu Prague Proms. Ve Smetanově síni Obecního domu zahraje Mahlerovu první symfonii, zvanou Titan, Český národní symfonický orchestr pod taktovkou Libora Peška.

Gustav Mahler se narodil před sto padesáti lety na Vysočině. Výročí si proto připomenou i v Jihlavě a v Kalištích u Humpolce, kde sochu slavného skladatele slavnostně odhalil prezident republiky Václav Klaus.

Pod širým nebem zde v podvečer zazněla jeho symfonie a písně.

„Koncert Thomase Hampsona rodném Mahlerově domku byla spíše exkluzivní záležitost pro pozvané hosty. Potom se ale uskutečnil koncert Hudby Hradní stráže a Policie České republiky na návsi před kostelem, který poslouchalo několik set lidí,“ řekl vedoucí redakce vážné hudby Českého rozhlasu 3 – Vltava Petr Veber.

Na večerním velkém galakoncertu s dirigentem Manfredem Honeckem vystoupí Boni Pueri, Pražský filharmonický sbor nebo Mahlerův komorní orchestr. Koncert bude přenášen několika televizními stanicemi. Kromě České televize ho odvysílají evropské společnosti, například norská, dvě francouzské a také japonská televize.

Mahler je považován za největšího rakouského symfonika. Inspiroval se i českou lidovou hudbou a je zřejmě nejvýznamnějším skladatelem, narozeným na českém území.

autoři: ima , pad , ves , eve , Hana Mikulincová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.