Před rakovinou vás chrání zelenina, pohyb a život bez cigaret

2. únor 2015
Dobré odpoledne

Tři jednoduché věci vás ochrání od rakoviny: zelenina s ovocem, pohyb a hlavně nekouřit. V Dobrém odpoledni na Regionu to 2. února řekl lékař interního oddělení třebíčské nemocnice Martin Radvan. Zhoubné bujení v našem kraji nejčastěji postihuje u žen prsa a tlusté střevo a u mužů prostatu a tlusté střevo. Onkologické onemocnění střev tedy patří k velkým hrozbám.

„Prevence nádorových onemocnění začíná už od dětství. Možná už i od prenatálního věku. Když budou mít maminka s tatínkem zdravý životní styl, budou zdravě jíst, dostatečně se pohybovat nebudou kouřit, podpoří dítě v získání správných návyků. Ty mu pak umožní snížit riziko vzniku nádoru,“ uvedl Martin Radvan. Dospělým lékař poradil trojici zásadních věcí, které je dobré dodržovat. „Pět porcí zeleniny nebo ovoce denně, dostatečně se pohybovat a nekouřit.“

Zelenina a ovoce má být podle gastroenterologa pestrého složení a člověk ho má konzumovat jak v syrovém stavu, tak i vařené.

Velkým strašákem, o kterém se stále mluví méně než by se mělo, je kouření. Dá se říct, že cigareta je pomocníkem rakovinného bujení. „V naší zemi je bohužel na mnoha místech tolerováno kouření. Studie z jiných evropských států, například z Irska, dokládají, že po plošném zákazu kouření v pohostinstvích velmi rychle, během roku, poklesl počet kardiovaskulárních onemocnění a snížení počtu rakovin se očekává v následujících letech,“ informoval Martin Radvan.

Dalším bodem prevence je pohyb. „Pohyb obecně doporučujeme všem pacientům, a to nejen při léčbě onkologických onemocnění, ale také jako podporu léčby kardiovaskulárního aparátu a pro udržení přiměřené hmotnosti i k dobré psychické pohodě,“ dodal lékař třebíčské interny.

Lékař také doporučil zajímat se o choroby svých rodičů a jejich předků a podle složení onemocnění prevenci ještě lépe zacílit.

Kromě prevence, která staví na správném jídelníčku, pohybu a absenci kouření, funguje v České republice také systém preventivních prohlídek, které pacientům doporučí jejich obvodní lékaři.

Světový den boje proti rakovině si v mnoha zemích připomínají vždy 4. února. Letos se na Vysočině chystá řada preventivních akcí, kromě jiných také v třebíčské nemocnici, kam si můžete přijít pro informace nebo se naučit samovyšetření prsu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.