Před malováním pokoje si zeď důkladně připravte

2. srpen 2016
Dobré odpoledne

Malování pokojů se může proměnit v noční můru. Hlavně když se nový nátěr loupe, nedaří se překrýt původní barvu a ještě k tomu je všechno kolem postříkané od odlétávajících kapek. Spolumajitel jihlavské prodejny Barvy laky Petr Dvořák vám přišel na Region poradit.

Škrábání zdí není právě příjemná činnost, ale pokud chceme být s novou malbou spokojeni, budeme muset škrábat. „Pokud tam jsou nějaké starší nátěry, je jich tam víc, řeknu tři nebo čtyři malby, doporučuju raději oškrabat. Upravit si podklad pro nové malby. Kvalita materiálů jde nahoru a to, co se používalo před deseti, patnácti lety je prach, který tam držet nebude,“ říká Petr Dvořák.

Škrábání staré malby usnadní teplá voda

Dobré je napustit celou starou malbu teplou vodou, uzavřít okna i dveře, aby stará barva dostatečně navlhla. Vodu pak nechte zhruba půl hodiny působit. V druhé fázi znovu vodou potřeme už jen menší plochu, kterou můžeme ihned špachtlí oškrabat. „Oškrabu, nechám zeď vyschnout, zapenetruju a pak můžu začít malovat,“ říká host.

I s moderní barvou dělejte dva nátěry

I když jsou krycí schopnosti moderních barev lepší než těch starých deset a více let, stále je lepší použít dva nátěry. Po prvním nechte zeď zaschnout zhruba 4 hodiny. „Při prvním nátěru zjistíte, že jste někde zapomněli dotáhnout, někde jste přetáhli víc, takže tam barva má vyšší krycí schopnost. Druhým nátěrem se většinou srovná pohled a barva potom bývá čistá,“ vysvětluje Dvořák.

Malování pokojů je lepší dělat v zimě

Je lepší malovat v zimě, kdy barvy zasychají podstatně rychleji. Protože zeď je teplá a voda se velmi rychle odpařuje. Stačí udělat průvan a barva zaschne během dvou až tří hodin. Pokud se maluje v létě, tak se projeví fyzika. Zdi jsou studené, voda se odpařuje déle, a proto je potřeba delší prodleva. Výrobce udává prodlevu zhruba čtyři hodiny mezi jednotlivými nátěry,“ říká host.

Spustit audio