Před křečovými žílami vás nejlépe ochrání pohyb

25. červenec 2014
Dobré odpoledne

Tuhle pravdu potvrdil lékař chirurgického oddělení třebíčské nemocnice Pavel Jedlička, který přišel na Region objasnit příčiny onemocnění a doporučit vhodnou léčbu. Zmínil i nové metody. „Onemocnění křečovými žílami může lidem znepříjemnit život hned po pubertě. Ve věku 30 let trpí onemocněním 10 - 20 procent populace a u sedmdesátiletých lidí je to až polovina,“ řekl lékař.

„Onemocněním mohou být zasažené povrchové žíly, potom je postižení dobře vidět, ale dotčeny mohou být i cévy v hloubce. To lze odhalit jen lékařskou diagnostikou,“ řekl odpolední host Regionu. K lékaři přicházejí lidé, kterým vadí vizuální stránka křečových žil, a chtějí je odstranit. „Později se ke kosmetické otázce mohou přidat bolesti spojené třeba i s otoky, které bývají horší navečer,“ řekl lékař s tím, že právě úleva po noci a zhoršení ve večerních hodinách může být ukazatelem onemocnění křečovými žílami.

Lidé, kteří musí celý pracovní den stát nebo sedět, by měli každých několik minut končetinami zahýbat. Prevence je v podstatě stejná u lidí, kteří jsou už postiženi křečovými žilami i u těch, kteří ještě křečové žíly nemají. „Je vhodné vyvarovat se činnostem, při kterých se dlouhodobě sedí nebo stojí. Doporučuje se alespoň každých několik minut vyhoupnout na špičky, aby se zapojil lýtkový sval a cévám pomohl,“ poradil Pavel Jedlička.

Pokud pacienti trpí nadváhou, doporučuje se snížit hmotnost, protože i kila navíc zvyšují riziko vzniku onemocnění. A při odpočinku je dobré dát nohy do vodorovné polohy.

Každý, kdo má podezření na onemocnění křečovými žílami, by se měl nechat vyšetřit u odborníka. Pokud lze cévy operovat, tak je možné problém vyřešit. Pokud není možné operovat, tak pacient dostane léky, punčochy nebo bandáže.

Obvyklé metody operace jsou placené pojišťovnou, nové metody, které hrazené nejsou, například radiofrekvenční metoda nebo použití laseru, mají jisté výhody. „Nové metody umožní pacientovi rychlejší rekonvalescenci, výhodou je tedy kratší pracovní neschopnost. U novějších metod se křečová žíla neodstraní, pouze se zneprůchodní. To je pro pacienty příznivější než klasické odstranění křečové žíly, nevznikají tak velké modřiny, chybí jizva a bolestivost je menší,“ dodal chirurg třebíčské nemocnice.

CHAT:

Miloslava - pane doktore, nemám klasické křečáky, ale stále zvětšující se pigmentové skvrny původem od žil. Nejsou hezké. Už asi 4 doktoři mi řekli, že se těch skvrn nedá zbavit. Taky si to myslíte?

Dobrý den, podle toho jak pigmentové skvrny popisujete se zřejmě jedná o kožní změny při chronické žilní nedostatečnosti a z toho důvodu bude postižení zřejmě opravdu trvalé, bez možnosti odstranění.

Posluchačka z Jihlavy - Prosím o radu, je nějaký krém, který dokáže žíly léčit, nejen jim pocitově ulevovat? Děkuji

Dobrý den, všechny léky užívané celkově nebo lokálně (např. tedy masti, krémy) jen zmírňují projevy žilního onemocnění. Zbavit se již vzniklých křečových žil se dá ale jen operační léčbou.

Jitka - Dobrý den pane doktore, má užívání hormonální antikoncepce negativní vliv na vznik křečových žil? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, hormonální antikoncepce má negativní vliv u pacientů, kteří již varixy mají. Užívání antikoncepce by ale samo nemělo mít za následek vznik křečových žil u jinak zdravých lidí.

Spustit audio