Pravidelné broušení hran prodlužuje životnost lyží

9. listopad 2016
Dobré odpoledne

Setřít pavučiny z lyží před sezonou většinou nestačí. S kontrolou vázání nebo hran přišel poradit Martin Kachlíř. Kontrolu si zaslouží nejen samotné lyže, ale taky lyžáky a hůlky. Hlavně u dětského vybavení je potřeba zkontrolovat, zda děti z lyžařské obuvi nevyrostly nebo jim nejsou hůlky krátké.

Častým problémem pak jsou zkorodované hrany. A určitě není dobré rez nechat otřít o sníh při prvním lyžování.

Broušením hran můžete prodloužit životnost lyží

„Doporučuju brousit před každou sezónou. Já se specializuju na broušení lyží a musím ze zkušeností říct, že když se to dělá pravidelně, tak ta lyže má opravdu delší životnost než když to zákazníci přinesou po pěti nebo šesti letech,“ radí host. K broušení se dnes používají keramické kotouče, aby bylo broušení jemné a lyže se ve sněhu nekousaly.

Opravit se dají i škrábance na skluznici

„Máme na to speciální pistole a tavný materiál v různých barvách, protože ne každá skluznice je černá grafitová. Je potřeba na to koukat. Když máme nějakou velkou rýhu u hrany, tak je velké nebezpečí, že chytneme další kamínek a vytrhneme celou hranu z lyže,“ upozorňuje Martin Kachlíř. Poškrábané skluznice navíc i špatně zatáčí.

Vázaní kontrolujeme vždy i s lyžařskou obuví

„Je důležité nejen samotné nastavení vázání a vypínacích sil, ale hlavně umístění boty. Pokud je bota moc veliká nebo moc malá, tak to strašně ovlivňuje správné vypínání,“ říká host. Když si pořídíte nové lyžáky, tak sice máte pořád stejně velkou nohu, ale skelet boty může být větší nebo menší. Pak hrozí, že vázání vypíná i při malé síle nebo naopak nevypne a může dojít ke zranění.

Spustit audio