Pramen v Chotouni objevil prý svatý Prokop. Od té doby nikdy nevyschl ani nezamrzl

10. březen 2017
Česko – země neznámá

Je mnoho studánek s chutnou a zdravou vodou, případně s půvabným okolím. V Chotouni u Kolína ve středních Čechách ale najdete studánku, která vás navíc vrátí do naší dávné historie. Podle legendy ji objevil slavný český patron svatý Prokop, zakladatel Sázavského kláštera. V Chotouni se narodil kolem roku 978.

K objevení pramene se váže zajímavá legenda. Svatý Prokop se narodil ve Svatoprokopském dvoře, který souvisí s kostelem sv. Prokopa a chotouňským náměstím. Když bylo jedno léto sucho, vyšel malý Prokop z rodného domu, zapíchl klacek do země, ze které hned vytryskl pramen.

Místní studánku Prokopku od té doby plní vodou. A místní ji považují dokonce za léčivou. V 16. století zde údajně bývaly i lázně, ve kterých se vodou z Prokopky léčil zrak. Vedlejší budově se díky tomu říká „V lázních“.

Studánka v Chotouni je navíc unikátní tím, že za dobu svojí existence nikdy nevyschla ani nezamrzla. Má totiž stálou příjemnou teplotu. Obec pravidelně vodu kontroluje a dělá její rozbory. Je kvalitní a čistá a lidé se k ní sjíždí z širokého okolí.

Samotný pramen je schovaný pod podstavcem barokní sochy sv. Prokopa z roku 1708. Z tohoto místa v zemi se voda odvádí do samotné nádrže, kde si ji můžete pohodlně nabrat.

Na podstavci sochy je záhadný původní nápis, který se zatím nikomu nepodařilo rozluštit – SPPPPP. A tak si tu místní vymysleli svoji vlastní veselou verzi, co podle nich zkratka znamená: „Svatý Prokop přinesl panu Pacotovi pivo“. Pod nápisem je vyobrazen sv. Prokop, který má v pravé ruce kříž, před ním je pluh a dva zapřaženi čerti, kteří orají – přesně tak, jak praví Sázavská legenda.

Spustit audio