Prádelna ve Valaské pomáhá. Nejen s prádlem

19. srpen 2020

Na Slovensku funguje zhruba 170 sociálních podniků. Většina z nich zaměstnává ty, kteří si dlouho nemohou najít práci a pocházejí ze sociálně vyloučených romských komunit. Od roku 2014 působí podobný podnik na Horehroní ve vesnici Valaská. Jeho součástí je prádelna, kde se perou dokonce i uniformy vojenské čestné stráže.

Prádelna ve Valaské dává pracovní příležitosti dlouhodobě nezaměstnaným, Romům, osamělým matkám s dětmi, zdravotně znevýhodněným mladým, ale i osobám nad 50 let. Uplatnění v sociálním podniku našli už i lidé, kteří byli bez práce i 20 let.

Měsíčně vyperou a vyžehlí až 15 tun prádla. Se třemi auty měsíčně projedou po Slovensku až 30.000 km. Ivan Mako ze sociálního podniku:

„Radius oblasti, ze které dovážíme prádlo, máme až 200 km, od Bratislavy po Prešov. Nezískáváme tedy práci v regionu, my ji do do něj přivážíme.“

Koronavirus způsobil ztrátu klientů

Koronakrize ovlivnila fungování sociálního podniku. Po uzavření hotelů a penzionů prádelna a žehlírna podle Maka přišla o většinu klientů.

„Během koronaviru jsme nikoho nepropustili, ale nevíme, co bude dál. Zakázky se zatím vzhledem k tomu, že větší hotely neobnovují naplno svou kapacitu, neobnovují.“

Když hrozilo, že na 30 lidí ze znevýhodněného prostředí ztratí během koronavirové krize práci, změnil se podnik na krejčovskou dílnu. Za necelých 5 měsíců ušili 200.000 roušek, a to hlavně pro státní instituce.

„Žádný sociální podnik nemá finanční rezervu, která by mu podobné období pomohla překlenout.“

Důležitou pomocí je vytváření pracovních příležitostí

Zdá se, že nejhorší má sociální podnik za sebou. Prádelna, ve které prosazují slogan s Vaším prádlem dovezeme práci těm, kteří ji nejvíc potřebuji, opět funguje. Perou v ní například uniformy pro ministerstvo vnitra, ale i ložní prádlo pro menší soukromé společnosti. Vedoucí prádelny Erika Prieložná:

„Po vyprání se prádlo přendavá do sušiček a následně ho mandlují a ukládají do vozíků k odvozu.“

Většinu zakázek dostává podnik od státních institucí. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová:

„Já jsem velmi ráda, že se tu už druhý rok perou i uniformy čestné stráže právě tuna. Bylo by dobré, kdyby i jiné subjekty – státní podniky, instituce, ale i komerční subjekty - využívali služby sociálních podniků víc.“

Podle prezidentky jsou legislativní podmínky na podporu sociálních podniků vytvořené. Potřeba je odstranit administrativní překážky, aby mohli efektivně fungovat.

„Unikátní na tom je jednak vytváření pracovních příležitostí, ale zároveň i vytváření pracovních návyků a možnost rekvalifikovat se.“

Spustit audio