Pracovníci pedagogického centra Jihlava hrozí výpověďmi. Pokud se organizace sloučí s krajskými poradnami

1. duben 2019 06:00

Výpovědi pracovníků, nesouhlas rodičů. Snaha o sloučení speciálního pedagogického centra v Jihlavě se nesetkává s pochopením.

Centrum zřizuje statutární město Jihlava, pomyslná ochranná křídla mu ale nabízí kraj.

Pracovníci centra, kteří se starají o různě postižené děti, chtějí podat výpověď, nesouhlasí ani rodiče dětských klientů.

Příběh

„Byl to ležák. Vzala jsem si ho, jen se sunul po podlaze. Dopadlo to tak, že takhle řádí.“ Speciální pedagogické centrum, to je spousta lidských příběhů. Jarmila Bulíčková si osvojila dnes devítiletého chlapce, za kterým docházejí pracovníci pedagogického centra na speciální základní školu.

Stejně jako další rodiče, ani paní Jarmila nechce, aby se centrum stěhovalo do krajské budovy, kde by sdílelo prostory s pedagogicko-psychologickou poradnou a poradnou pro lidi s demencí. „Radši přijdu sem. Když tady bude běhat po chodbě, protože je hyperaktivní, a bude tady křičet, tak to těm lidem úplně nevadí, protože jsou na to zvyklí,“ dodává rodič Jan Fous.

Petice, výpovědi

Rodiče dětí mluví o petici proti slučování s krajskými organizacemi. Zaměstnanci by v takovém případě rovnou podali výpověď. „Nikdo ze čtrnácti pracovníků pod toto zařízení nepřejde, protože nesouhlasí s touto filozofií. O takové odborníky bychom neměli přijít, hned by po nich sáhl Pardubický i Jihomoravský kraj,“ stojí za svým kolektivem ředitelka Ljubica Váchová Nováková.

Sama také odmítá sloučení. „Mám tady 14 výpovědí a rozpadne se komplex, který se budoval.“

Kraj nebude ‚tlačit na pilu‘

Kraj Vysočina ale netrvá na tom, že chce za každou cenu zařízení slučovat, dodává mluvčí Jitka Svatošová: „Pokud bude město dál chtít zřizovat toto zařízení, je to na jeho vůli. My nebudeme tlačit na pilu.“ Hejtmanství o převzetí nicméně dál jedná.

Jihlavský radní Daniel Škarka (Fórum Jihlava) by si prý sloučení dokázal představit s podmínkou, že by pedagogické centrum zůstalo autonomní a ani by se nestěhovalo do jedné budovy s poradnami.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio