Pozor na omezení na D1 u sjezdu na Jihlavu. Na 112. kilometru začala rekonstrukce dálničního mostu

21. srpen 2024 06:00

Na dálnici D1 začala rekonstrukce mostu na 112. kilometru. Stavaři se vracejí na úsek, který prošel modernizací před šesti lety. A řidiče se musí připravit na omezení.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla se na modernizovaný úsek dálnice stavaři vracejí proto, že tehdy kompletní oprava mostu nebyla součástí zakázky. Během modernizačních prací v letech 2016 až 2018 na něm proto dělníci jen položili nový asfalt a nainstalovali nové římsy. Ke kompletní rekonstrukci mostu ale nedošlo.

Statici už při přípravě modernizace na základě provedených sond v roce 2015 predikovali životnost mostu ještě na zhruba 10 let. Jak uvedl Jan Rýdl, kdyby byla jeho oprava součástí modernizace, stavební práce na celém úseku by to prodloužilo o 3 měsíce. Ředitelství silnic a dálnic proto tehdy jeho opravu odložilo a vrátilo se k ní až teď.  

Harmonogram prací

Práce na mostě budou rozdělené do dvou fází.  V úterý dělníci začali s pracemi na první polovině dvojmostí a to ve směru na Prahu. Tento směr by měl být hotový za dva a půl měsíce. Během zimy bude pauza a na jaře v dubnu začne druhá fáze oprav na druhé straně ve směru na Brno. Tam Ředitelství silnic a dálnic předpokládá konec prací na začátek června. Oba mosty dělníci odstrojí do základních prvků – tedy až na pilíře a nosníky a všechny tyto části nahradí novými.

Průjezd místem

Provoz v místě bude po celou dobu oprav vedený ve dvou zúžených pruzích v každém směru a maximální rychlost bude omezená na 80 kilometrů za hodinu. Podle tiskového mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla by ale dva pruhy a snížená rychlost neměly nijak razantně zasáhnout do plynulosti provozu. A zároveň se v polovině září otevře nový kruhový objezd u sjezdu a nájezdu v tomto místě, a jeho spuštění by pak mělo dopravě ulevit taky.

Spustit audio

Související