Pozitivní ohlasy od rodin jsou, i když jsme v kontaktu ve smutném období, říká pečovatel roku

31. leden 2020

Oceněný Pečovatel roku 2019 Vojtěch Zikmund byl hostem pátečního Dobrého dopoledne. Cenu přebíral na konci minulého roku v Novoměstské radnici v Praze.

„Nádherné historické prostory, slavnostní atmosféra, krásná hudba tam hrála a ambasadorkou této slavnosti je už dlouhodobě paní Hana Maciuchová a ta tomu dala další rozměr. Nebylo tam člověka, který by neměl slzy v očích,“ vzpomíná Vojtěch Zikmund.

Vojtěch Zikmund, zakladatel Domácího hospice Vysočina v Novém Městě na Moravě

Po třinácti letech práce v terénu pro Domácí hospic Vysočina, který s dalšími stejně naladěnými lidmi v Novém Městě na Moravě zakládal, odchází letos do důchodu.

Těší se na to, že se ve volném čase bude moct věnovat svému velkému koníčku – fotografování.

V kontaktu s hospicem

Přesto zůstává v kontaktu s hospicem, rád zajde za kolegy na kávu, v dubnu pojede na konferenci havlíčkobrodského hospice Mezi stromy. Vždycky má radost, když se k němu hlásí členové rodin, kde pracoval, třeba na ulici: „Ono to Nové Město není veliké, takže se potkáváme. Ty ohlasy jsou pozitivní, přesto že s těmi lidmi jsme v kontaktu ve smutném období, ale něco dobrého v nich přece zůstane. Já jsem takový pařez, jdu po ulici, nevidím, neslyším, a když mě někdo zatahá za rukáv a přihlásí se, tak je to krásné,“ usmívá se.

V Dobrém dopoledni vzpomínal Vojtěch Zikmund na to, jak Domácí hospic Vysočina vznikl, a jakým způsobem pomáhá rodinám, kterým odchází někdo blízký.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio