Povodňový stav hlásí skoro 30 míst v Česku, v Jimramově je zaplavená silnice

23. květen 2019 07:51

Meteorologové varují před extrémními srážkami. Hladiny vodních toků vystoupaly do čtvrtečního rána na povodňové stavy na skoro třech desítkách míst v Česku.

Po 5.00 byl na 16 místech nejnižší stupeň povodňové aktivity, první ze tří, na osmi místech druhý stupeň a třetí stupeň, tedy ohrožení, byl na řece Smědé na Liberecku a na Bečvě na Přerovsku. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na některých místech ale hladiny naopak klesly, ve středu večer byl třetí povodňový stupeň na pěti místech.

Smědá v Předláncích na Liberecku i Bečva u Teplic nad Bečvou na Přerovsku se dostaly na třetí stupeň kolem půlnoci a hladiny obou řek se stále drží vysoko. Na Liberecku již budou podle ČHMÚ srážky slábnout, ale v Beskydech bude s různou intenzitou pršet zřejmě až do večera.

„V oblasti Beskyd intenzivně prší. Na stanici Nýdek, Filipka spadlo za uplynulých šest hodin přes 50 milimetrů srážek (50 litrů na metr čtvereční). Déšť bude v této oblasti pokračovat i v dalších hodinách, do večera může napršet dalších 30 milimetrů,“ oznámili pracovníci ČHMÚ kolem 5.30. V zasažené oblasti bude podle nich docházet k rychlým vzestupům hladin řek.

VYSOČINA. Po vydatných deštích stouply hladiny některých řek v severní části kraje. Hasiče zaměstnávalo na několika místech čerpání vody a pročištění kanalizace. Čtyřiadvacetihodinové srážkové úhrny k dnešní 7.00 se pohybovaly mezi 30 a 40 litry na čtvereční metr v Havlíčkově Brodě, Humpolci nebo Bohdalově na Źďársku. V Borovnici na řece Svratce platí od včerejší 23.00 druhý povodňový stupeň.

  • V Jimravově dnes ráno voda zaplavila komunikaci do místní části Sedliště. Zatopený je úsek přes louku v blízkosti mostu. 

 

PARDUBICKÝ KRAJ. Po vytrvalém dešti stouply hladiny některých řek. Druhého povodňového stupně dosáhla Novohradka v Úhřeticích, v Luži již klesla na první stupeň. Nejnižší stupeň povodňové aktivity vodohospodáři evidují také Chrudimce v Přemilově a v Hamrech.Řeky na všech místech zřejmě kulminují, někde se již snížily. To je případ Doubravy v Pařížově, která po 6.00 klesla pod hranici prvního povodňového stupně.

  • Voda stékající ze svahu ve středu zaplavila ulici K Májovu v Chrudimi. Profesionální i dobrovolní hasiči ji několik hodin odčerpávali pomocí plovoucích čerpadel.

 

ZAHRANIČÍ: Po vydatných deštích, které na začátku týdne v Německu zvedly hladinu některých řek, se situace zklidnila. V noci už hasiči nevyjížděli k žádnému většímu zásahu, uvedla agentura DPA. Místní záplavy teď ale postihly jihovýchod Polska, výstrahu prvního a druhého povodňového stupně vydali meteorologové i pro obce na severu Slovenska.

 

02066548.jpeg

Výstraha před extrémními srážkami platí podle ČHMÚ pro severovýchodní cíp Pardubického kraje, sever Olomouckého kraje a západní část Moravskoslezského kraje do čtvrtečního poledne a pro východní část Zlínského a Moravskoslezského kraje až do 18.00.

V severovýchodní části Zlínského kraje a východní části Olomouckého kraje také platí výstraha před nejvyšším stupněm povodňové aktivity, a to až do odvolání. Výstrahy před nižšími stupni povodňové aktivity, nebo silnými srážkami platí také v dalších oblastech zmíněných krajů a rovněž v Libereckém, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji.

Vydatně v Česku pršelo již od středečního rána. Stoupaly hlavně hladiny řek odvodňující hory na severu a severovýchodě republiky. V Libereckém a Zlínském kraji byly kvůli zaplavení uzavřeny některé silnice. Nejhorší situace byla ve středu asi ve Zlínském kraji na Vsetínsku a Zlínsku. V Ústí u Vsetína voda zaplavila deset rodinných domů. Kvůli obavám z další povodňové vlny lidé v obci plnili pytle pískem, aby je umístili na krizová místa.

autor: dbr
Spustit audio