Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře působí magicky

16. květen 2016
Dobré odpoledne

Miniseriál Regionu po památkách Vysočiny a v tipech, co můžete v nadcházející turistické sezóně v našem kraji navštívit, pokračuje dál. Tentokrát se zaměříme na Žďár nad Sázavou, kde je jedna ze tří památek UNESCO na Vysočině. Pozvání přijal Miroslav Skalník, žďárský pracovník pro propagaci a cestovní ruch.

„Jednou z novinek je mobilní aplikace, kterou si návštěvníci, ale pochopitelně i obyvatelé našeho města, mohou stáhnout do svých mobilních telefonů. A která jim poslouží jako interaktivní průvodce po městě. Najdou tam všechny důležité potřebné informace, jako jsou otevírací doby a vstupné,“ říká Skalník.

Nevynechejte baziliku Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše

„Je to unikátní chrám, který přestavěl sám Santini. Rozhodně stojí za to vidět, jakým způsobem zvládl zkombinovat gotiku a baroko. Jsou tam úžasné barokní varhany, které mají vysokou historickou cenu. A důležité možná je, že kostel má přízvisko basilica minor, což je poměrně významná záležitost v České republice,“ doplňuje host.

Největším lákadlem Žďáru je poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Kostel je jednou ze tří památek UNESCO na Vysočině. „Když se podíváme na jakoukoliv jinou barokní stavbu, působí mohutnějším dojmem, je řekněme více zdobená. Santinimu se podařilo skloubit do té doby něco nevídané a to dva stavební slohy. Jak vidíme na Zelené hoře, tak to působí skvostným a nádherným dojmem,“ vysvětluje Miroslav Skalník. Svým tvarem navíc působí magicky. Kostel si můžete prohlédnout zdarma nebo si zaplatit podrobnější prohlídku s průvodcem.

Zajímavým zážitkem je spojení kašny a zvonkohry

„Voda a kašna, která je zároveň podsvícená, reaguje na zvonkohru, která každou hodinu od 59. minuty hraje nějakou píseň. A voda a kašna na to reagují a snaží se interaktivním způsobem oživit zvonkohru,“ vysvětluje na závěr host.

Spustit audio