Potravinová banka v Ledči má problém, chybí ji trvanlivé produkty. Naopak čerstvých má dost

15. listopad 2020 06:00

Ještě nedávno měly potravinové banky v Česku nadbytek zásob, teď se jim ale některých druhů jídla nedostává.

Je to i případ jediné vysočinské zásobárny v Ledči nad Sázavou. Od dárců se jí potravin dostává málo, organizace ale stále žádají o pomoc. I tradiční listopadová potravinová sbírka v obchodech letos bude v omezeném režimu.

Trvanlivé potraviny

„To je všechno, co teď momentálně je, nemáme až tak co nabídnout, a trvanlivé potraviny, tady není skoro nic,“ provází nás po skladu potravinové banky v Ledči nad Sázavou vedoucí banky Eva Šilhanová a ředitelka centra, kde banka sídlí, Iveta Vrbová.

Regály jsou téměř prázdné, prostor zabírá hlavně drogerie, popřípadě ovoce a zelenina. „Máme tady pár těstovin, chybí nám mouka, rýže, olej, cukr, mléko, to jsou všechno základní věci, který bychom potřebovali.“

160 tun

Banka na Vysočině přitom letos vybrala už zhruba 160 tun potravin, o 70 víc, než za celý loňský rok. Většinu darů ale letos tvoří ovoce a zelenina. „Kilogramů máme jednou tolik, ale je to hodně toho čerstvého, od jara to jsou hodně ty freshe, kterých se zbavují jídelny, restaurace, tak nám nabývají, což normálně během roku, když je běžný stav, chybí.

Banka proto aktuálně poptává především trvanlivé potraviny. O ty totiž nejvíc stojí i organizace, které od banky odebírají. Teď ale musí často čekat, až zboží dorazí, vysvětluje Iveta Vrbová: „Potravin je stále málo, stále volají, dokonce proběhla i výzva na facebooku, že by lidi mohli darovat a vlastně z Vysočiny darovala jedna paní akorát.“

Nejčastěji teď bance posílají potraviny zemědělci, kteří by je za normálních okolností zřejmě rozprodali restauracím. Většinu zásob tak tvoří jablka a brambory. I proto teď v bance čekají na 21. listopadu, kdy je v plánu letošní celostátní potravinová sbírka. Zájem v ní bude hlavně o konzervy. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související