Nepotřebné oblečení není často kam dát. Speciální kontejnery jsou přeplněné

14. listopad 2020 06:00

Plánujete probírku starého oblečení? Pak možná narazíte na problém, že ho není kam odložit. Například kontejnery na vysloužilé oblečení jsou na Vysočině často přeplněné.

Opatření v souvislosti s koronavirem ovlivňují také sdružení poskytující charitativní pomoc. Projevuje se to například při sběru darovaných oděvů do speciálních kontejnerů.

Plný kontejner

„Já jsem se pustila do přebírání oblečení, protože děti vyrostly, tak jsem si říkala, že to oblečení proberu a odnesu do kontejneru.“ Podobně jako paní Petra z Polné využívá čas strávený doma k protřídění šatníků spousta dalších lidí.

I proto občas někteří narazí na problém s přeplněnými sběrnými nádobami. „Zjistila jsem, že jsou úplně plný, nemám to kam dát.“

Diakonie

Paní Petra nosí vyřazené oblečení do kontejneru, který v Polné provozuje Diakonie Broumov. Aktuálně ale řeší problémy s nedostatkem pracovních sil. I jejich pracovníky totiž kosí koronavirová pandemie.

„Máme problémy jak s řidiči, kteří jsou nemocní, a to samé se zaměstnanci, takže se to snažíme nějakým způsobem vykrýt, abychom to zvládli,“ vysvětluje předseda diakonie Pavel Hendrichovský. Charitativní organizace navíc musela kvůli nařízením vlády uzavřít všechny své provozovny a prodejny, vypadl jí tak i zdroj příjmů.

„Teď jsme oslovili města, obce i jednotlivé dárce, jestli by nám přispěli na svoz textilního materiálu peníze, takže města a obce zareagovaly veskrze pozitivně a něco nám poslali, abychom mohli dostát svým závazkům a měli peníze na naftu a na svozy.“

Vyvážení textilních kontejnerů se tak diakonie snaží zajistit. Sama ale uznává, že často bývají přeplněné. Jedním z důvodů může být podle Pavla Hendrichovského i to, že se lidé skutečně v nouzovém stavu pustili do velkých úklidů.

„Větší množství ano, většinou je to na sídlištích, že ti lidé nemají moc prostoru něco dělat, tak se snaží si doma uklidit, takže nárůst na těch sídlištích určitě je.“

Většina odloženého šatstva je ale podle něj sezónní. Kontejnery tak aktuálně plní především jarní a podzimní oděvy. Diakonie proto musí udržovat i sklady, kde oblečení nechává, dokud nebude vhodná doba k jeho nabídce.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související