PORADNA: Po německé dálnici osobním autem i letos ještě projedete bez poplatku

18. červen 2018

Kde nejlépe pořídit dálniční známky pro sousední země a kolik tam letos stojí litr benzínu, jsme zjišťovali v Poradně Českého rozhlasu Vysočina u Veroniky Vošické z Besipu.

Pokud nejezdíte pravidelně po českých dálnicích, je možné, že na zahraniční dovolenou budete muset pořídit i krátkodobou českou dálniční známku. Na deset dnů je poplatek za tuzemskou estrádu 310 Kč a měsíční poplatek vás vyjde na 440 Kč. Známku koupíte téměř na všech čerpacích stanicích nebo na poště.

Německem projedete bez poplatku

Zatím ještě stále platí, že na osobní vůz do 3,5 tuny v Německu žádnou dálniční známku nepotřebujete a neplatíte ani žádné mýto. Do budoucna tato výhoda však pravděpodobně skončí, protože německé autobahn by měly být zpoplatněné i pro zahraniční osobní auta.

Zahraniční známky se dají koupit i v České republice

Počítejte ale s tím, že jsou většinou k mání až v příhraničních oblastech. Známky do dalších států budete muset stejně koupit až v zahraničí. Například tu slovinskou byste ale už opět měli koupit v příhraničí v Rakousku. Koupě známky nenechávejte až na poslední možnou čerpací stanici. V sezóně totiž mohou být známky vyprodané a naopak policejní kontroly jsou častější.

Těžké kufry dávejte na dno

Při nakládání dovolenkových zavazadel postupujte tak, aby ta nejtěžší byla na dně. Tím snížíte těžiště vozu i zlepšíte tak jeho ovladatelnost. Zavazadla rovnejte maximálně do výšky plata kufru. Na plato za hlavy lidí už žádné věci neukládejte. V případě nárazu se z nich stávají nebezpečné letící předměty, které způsobují vážná zranění nebo smrt.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.