PORADNA: Máta roste jako z vody

5. červen 2018

Konkrétní rady, jak pěstovat na zahrádce bylinky, přinesl do Poradny Českého rozhlasu Vysočina Tomáš Svoboda, specialista na přírodní zahrady. Poradil, jakou půdu a kolik slunce která bylinka potřebuje a proč je pro ně nejlepší založit záhon ve tvaru spirály.

„Na stinná místa můžete dát mátu, petržel nebo pažitku. Můžete je pěstovat i na balkoně, kde je přes den více stínu. Ostatní bylinky ocení polostín nebo slunce,“ říká host. Obecně nenáročná je máta, která snese i větší vlhkost.

Pozor dejte na konkurenci bylinek

Když budete vysazovat různé byliny do jednoho záhonu nebo truhlíku, dávejte k sobě takové, které mají podobné nároky na vlhkost i sluneční svit. Pozor si dejte na to, aby si vzájemně nekonkurovaly. Například vyšší bylinky, aby nebraly sluneční svit těm menším.

Skupinu bylinek vysazujte do spirály

„Pokud chceme mít více bylinek pospolu různých nároků, tak na to je dobrá bylinková spirála s jezírkem. Pomocí spirály, která postupně stoupá ve tvaru šnečí ulity, střídáme různá klimata. Od vlhkých u jezírka až po suchá navrchu. V rámci spirály jsou různé typy půdy,“ vysvětluje Tomáš Svoboda.

Máta se množí velmi snadno

K rozmnožování používá výběžky. Pokud má dostatek vlhkosti, dokáže se rozšířit po celém záhonu a to i na úkor jiných bylinek. Ale když použijete bylinkovou spirálu, tak se bude držet dole na úpatí, ale na vrchol se už většinou nedostane. Pokud ji nechceme ani ve střední části spirály, budeme ji muset postavit nějakou zábranu.

Spustit audio