PORADNA: Kočku na rozdíl od psa cestování autem nenaučíte

13. červenec 2018

Jak zvířecím kamarádům usnadnit dlouhé cestování za vytouženou dovolenou, poradila jihlavská veterinářka Petra Orthová.

Na dalekou dovolenou můžete vzít jen psa, který už je na cestování zvyklý. „Nelze, abych psa v životě nevzala na cestu nikam autem a pak se rozhodla, že pojedu třeba do Chorvatska na 12 hodinovou cestu,“ upozorňuje host.

Na cestování zvykejte už štěně

Štěňata při první cestě autem běžně zvrací. „I to se dá naučit. Ze začátku vzít na 10 minut, druhý den na půl hodiny, aby se to prodlužovalo a brát pejska na cestu často,“ radí Petra Orthová. 99 procent psů se v autě naučí jezdit. Ale samozřejmě existují výjimky, kterým se v autě bude dělat pořád špatně. Po dohodě s veterinářem je možné použít i lék proti zvracení.

Psům vadí klimatizace stejně jako lidem

Při používání klimatizace se mezi některými řidič rozšířil nešvar nechat interiér auta téměř vymrznout. Když je uvnitř vozu 16 stupňů a venku 30, tak to má na zvířecí organismus stejné negativní účinky, jako na ten lidský. Psi se pak trápí s nachlazením i rýmou.

Kočky nerady cestují

„S kočkami je trochu větší problém. Cestování s nimi opravdu nedoporučujeme. Kočička to nemá ráda. Kočka je fixovaná na místo, kde žije. Kdežto pejsek je fixovaný na majitele, a proto s ním jede rád kamkoliv, než být sám doma. Kdežto pro kočičku je i cesta k nám za veterinářem utrpení,“ upozorňuje Petra Orthová.

autor: dak
Spustit audio