PORADNA: Daň z nemovitosti musíte zaplatit do konce května

16. květen 2018

Finanční poradce Josef Šimon poradil všem, kteří mají povinnost zaplatit daň z nemovitosti. A přidal přehled daňových novinek v Poradně Českého rozhlasu Vysočina.

Daň z vlastnictví nemovitých věcí musí každý majitel nemovitosti zaplatit do 31. května každého roku. Tuto povinnost připomíná i finanční úřad, který posílá výzvu k zaplacení daně z nemovitých věcí. Výzva zároveň obsahuje i složenku, na které je uvedená částka, kterou musí majitel zaplatit.

Daň z nemovitosti platí i čerství vlastníci

„Ti, co koupili nemovitost v letošním roce, ji budou mít splatnou až v příštím roce. To znamená, že každý vlastník, který koupí novou nemovitost, tak má povinnost se přihlásit k této dani a finanční úřad mu vyměří daň,“ vysvětluje Josef Šimon.

Sankce běží pět dní po splatnosti

Pokud daň včas nezaplatíte, tak do 7. června Finanční správa většinou ještě prodlení toleruje.  Pokud to ale nestihnete ani do tohoto termínu, tak vám začnou nabíhat úroky z prodlení ve výši 0,05 % za každý den prodlení z částky, kterou jste měli uhradit.

Daň z nemovitosti je možné platit ve splátkách

Pouze ale v tom případě, že celková částka přesáhne 5.000 Kč. „Pak je možné daň rozdělit na dvě částky, přičemž první musíte zaplatit do 31. května a druhou máte možnost zaplatit do 30. listopadu,“ říká host. Ovšem daň z běžně velkého bytu není nijak vysoká a pohybuje se kolem 1.000 Kč.

Spustit audio