PORADNA: Cestovní pas je jistota

28. květen 2018

Jak dlouho trvá vystavení cestovního dokladu? A kolik stojí zrychlené vyřízení pasu? Vše kolem vyřizování cestovních dokladů pro dospělé i pro děti přehledně vysvětlila Kateřina Škarková ze Správního odboru Jihlavského magistrátu v pondělní Poradně Českého rozhlasu Vysočina.

Cestovní pas potřebujeme do všech zemí, které nejsou členy Evropské unie nebo nemají na základě mezinárodní smlouvy sjednanou výjimku. Tu mají Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Makedonská, Moldavská, Srbská a Albánská republika.

S cestovním pasem neprohloupíte

Cestovní pas je doklad určený především k cestování. Proto na něj můžete bez obav cestovat i do zemí, kam ho nutně nepotřebujete. Pokud si nejste jistí, tak si vezměte pas a určitě chybu neuděláte. Naopak při cestování pouze s občanským průkazem se můžete snáze dostat do situace, kdy ho v dané zemi nebudou akceptovat.

Cestovních pasů můžete mít více

„Pokud si jdete žádat o druhý nebo třetí cestovní pas, tak se tato okolnost musí v žádosti vždycky odůvodnit. Lidé si žádají o druhý cestovní pas například z důvodu častého cestování, a proto, že potřebují například udělit několik víz za sebou,“ vysvětluje Kateřina Škarková.

Cestovní pas lze vyřídit do šesti pracovních dnů

Do takové situace se můžete dostat například ve chvíli, kdy těsně před odjezdem zjistíte, že vám platnost cestovního dokladu vyprší v průběhu cesty nebo pokud pas například nemáte. Je potřeba počítat, že zrychlené vyřízení stojí pro dospělou osobu 4.000 Kč a pro dítě 2.000 Kč. „Od 1. července 2018 se chystá nový typ cestovního dokladu, a to do 24 hodin. Šesti denní lhůta se zkrátí na pět pracovních dnů a zůstanou klasické pasy s vydáním do třiceti dnů,“ říká host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.