PORADNA: Banální závada na zahraniční dálnici, může dovolenou prodražit o desítky tisíc

28. červen 2018

Jaké jsou nejčastější příčiny poruchy automobilu při dovolené v zahraničí, co vše před cestou zkontrolovat, jak se odtah z ciziny zajišťuje a kolik stojí, tohle všechno přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct majitelem jihlavské odtahové služby Milan Paseka.

Při cestě na dovolenou jsou o něco častější záměny paliva při tankování. Lidé mají půjčená auta nebo jsou zvyklí na služební a častěji se pak při tankování spletou, i proto, že myšlenkami jsou někde u moře. Když si záměny všimnete hned po natankování, tak auto nestartujte a zavolejte servis.

Pásku nebo drát přibalte s sebou

„Dneska se toho už tolik opravit nedá, nicméně není na škodu si nějaké vybavení vzít. Vzít si pásku, kousek drátu, kleště, protože nemusí to být jen porucha, ale můžete někde na parkovišti utrhnout nárazník a budete potřebovat to aspoň nouzově nějak připevnit,“ radí host.

Na dojezdových kolech nejezděte dálkové trasy

Pokud budete mít defekt a vaše auto je vybavené pouze dojezdovým kolem, tak s ním rozhodně neabsolvujte celou dovolenou. Taková kola jsou určená pouze k nouzovému dojetí do místa, kde vám defekt opraví. Většinou se s nimi může jet maximální rychlostí 80 km/h.

Odtahy v zahraničí jsou velmi nákladné

„Doporučil bych, aby si lidi připojistili asistenční služby. Když je to návrat ze zahraničí domů, tak už je to poměrně drahá záležitost a přitom výdej na připojištění je v řádech několika sto korun. Odtah z Chorvatska vyjde třeba na 30.000 Kč. Pokud ztroskotáte na dálnici v zahraničí, v Itálii v Německu, tak odtahy jsou velice drahé. V Itálii na soukromé dálnici není problém, aby vás stáhli za 50.000 až 70.000 Kč,“ upozorňuje host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.