Pomník, který už dvakrát poškodili vandalové, Polná zatím hlídat nenechá

3. květen 2023

Památník americkým letcům, kteří v roce 1944 v Polné přežili pád bombardéru Liberator do tamního rybníka, už podruhé za poslední rok poškodil vandal.

Velké písmeno Z, které od začátku své invaze na Ukrajinu používá ruská armáda jako svůj symbol například na označování techniky, se objevilo na pomníku amerických letců z druhé světové války v Polné. Sprejem ho tam namaloval neznámý vandal.  Vedení města případ předalo policii a řeší, jak pomník opravit.

„Co se týče ničení památek, tak to na Jihlavsku řešíme ojediněle. Provedli jsme na místě šetření, ohledání a zadokumentování, zahájili jsme úkony pro podezření ze spáchání trestného činu Poškození cizí věci. Za tento trestný čin lze uložit trest odnětí svobody až na 1 rok,“ popisuje policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Výši způsobené škody zatím město nemá vyčíslenou. Památník se navíc ani přes dvojí útok vandalů zatím nedočká větší ochrany. Podle starosty Jindřicha Skočdopole v místě není kamerový systém a město jaho instalaci k pomníčku ani neplánuje.

Kamennou skulpturu místní odhalili v roce 2019 na počest posádky amerického bombardéru Liberator, který se v roce 1944 zřítil do tamního rybníka Peklo. Všech devět členů posádky sice přežilo, skončili ale v německém zajetí. A pohnutý osud má i památník. Před časem z něj někdo odcizil kovovou siluetu letadla, teď ho poničil sprejer.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio