Pomáhá ploštičník ženám v přechodu? Prodejci to slibují, věda nepotvrzuje

15. březen 2021

Menopauza je specifické období v životě žen, které je spojeno s řadou hormonálních změn v organismu. Ve snaze potlačit nepříjemné projevy těchto změn sahají ženy mimo jiné po rozmanitých bylinkách a potravinových doplňcích. V kurzu je v poslední době i ploštičník hroznatý.

Ploštičník hroznatý je vytrvalá rostlina (vědecky Cimicifuga racemosa či Actaea racemosa), která pochází ze Severní Ameriky. Často se s ní můžeme setkat i na mnoha českých zahrádkách, kde se jí daří v polostínu. Vzhledem k vysokému a štíhlému květenství světlé barvy se také ploštičníku lidově říká „stříbrná svíčka“.

Symptomy spojené s přechodem

Věk nástupu i průběh menopauzy se u jednotlivých žen liší. U většiny žen nastává mezi 48. a 52. rokem věku. Roli při tom hraje celá řada faktorů, například doba trvání menstruačního cyklu, počet porodů, kouření nebo věk menarche (prvních měsíčků). Hormonální změny v ženském těle v době přechodu jsou spojeny s řadou nepříjemných projevů. Může se jednat například o bolesti hlavy, noční pocení, změnu nálad, úzkost, deprese, poruchy spánku, ztrátu koncentrace, depigmentaci a ztenčení kůže, osteoporózu, zvýšení rizika vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku nebo mozkové příhody. Součástí tohoto období může být změna tělesné hmotnosti nebo zažívací obtíže.

Traduje se, že podzemní část ploštičníku používaly původní obyvatelky Severní Ameriky jako bylinný prostředek při problémech s nepravidelnou menstruací. Dnes je znám hlavně jako součást nejrůznějších doplňků stravy, které mají pomoci ženám překonat nepříjemné projevy přechodu neboli menopauzy.

Co slibují potravinové doplňky založené na ploštičníku? A co říkají studie?

Prodejci slibují, že jejich výrobky sníží návaly horka a zvýšenou potivost, sníží podráždění, zmírní poruchy spánku nebo problémy s koncentrací. Jinde se uvádí, že by měl přípravek pomoci při vypadávání vlasů, snižovat krevní tlak. Údajně má také snížit předmenstruační bolesti nebo horečku.

MUDr. Miroslav Šuta

Menších klinických studií různé kvality, které zkoumaly možné účinky ploštičníku nebo přípravků z něj připravených, už lékaři provedli celou řadu. Protože výsledky ani zdaleka nebyly jednoznačné, rozhodla se je pečlivě přezkoumat organizace COCHRANE, která se specializuje na hodnocení účinnosti různých medicínských metod, postupů a preparátů. V roce 2012 tato organizace prohledala databáze odborné literatury, ve kterých našla celkem 16 tzv. randomizovaných kontrolovaných studií. Šlo o výzkumy, ve kterých se porovnával účinek podávání extraktu z ploštičníku jedné skupině pacientek s podáváním jiného preparátu kontrolní skupině žen. V 11 studiích se účinek ploštičníku porovnával s neúčinným placebem, v 8 studiích s podáváním aktivních látek, např. náhradních hormonů.

Hodnocených studií se celkem zúčastnilo více než dva tisíce pacientek, které byly ve všech případech rozdělovány do skupin náhodně tak, aby jejich výběr nemohl ovlivnit výsledek zkoumání. Navíc 13 studií bylo tzv. dvojitě zaslepených, což znamená, že ani pacientky a zdravotníci během pokusu nevěděli, která konkrétní pacientka užívá ploštičník, a která je v kontrolní skupině. Opět proto, aby nebyl ovlivněn výsledek.

Čtěte také

Bohužel analýza výsledků studií došla k závěru, že nebylo významného rozdílu mezi užíváním ploštičníku a placeba. Naproti tomu náhradní hormonální terapie v porovnání s užíváním ploštičníku významně snížila frekvenci návalu horka a dalších symptomů menopauzy. Odborníci proto došli k závěru, že nejsou dostatečné důkazy, že by ploštičník účinně ovlivňoval symptomy spojené s přechodem.

Může mít ploštičník také nežádoucí účinky?

Sami výrobci přípravků z ploštičníku upozorňují, že se při užívání mohou vyskytovat zažívací obtíže jako pocit plnosti, nevolnost a zvracení. Ale také bolesti hlavy, bolesti prsou nebo krvácení z dělohy (metroragie). Může dojít i k přibírání na váze. V souvislosti s užíváním preparátů z ploštičníku jsou hlášeny případy poškození jater, i když jednoznačná příčinná souvislost nebyla prokázána. Přesto odborníci varují, že ženy s jaterními problémy by raději ploštičník neměly užívat, v případě vzniku těchto problémů by pak preparát měly vysadit.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.