Propolis. Včely jím utěsňují škvíry v úlech, lidé ho někdy mají za všelék

19. březen 2024

V rodině včelaře člověk propolisu obvykle neunikne. Včelí produkt, který má dlouhou tradici v lidovém léčitelství, se nasazuje na různá dětská bebíčka, míra jeho využití ale bývá mnohem širší. Jak se na jeho účinky dívá věda?

Mám-li přidat osobní zkušenost, musím zmínit svého polského prastrýce Vitolda, který byl zapáleným včelařem i propagátorem propolisu. Díky němu se v naší rodině podomácku vyráběla alkoholová propolisová tinktura. Používala se hlavně zevně na různé odřeniny a drobné ranky. V období puberty jsme propolis užívali na akné. Nakolik byl účinný, mohu těžko soudit, protože akné se u mě neprojevovalo ani víc, ani míň, než činil průměr u spolužáků a kamarádů.

Snaha používat propolisovou tinkturu jako prevenci dýchacích onemocnění vedla k rozporným výsledkům. Zatímco dědeček tvrdil, že díky němu nebyl u lékaře dlouhá léta, já trpěl častými záněty průdušek i přes užívání propolisu.

Pokud si dobře vzpomínám, tak jednoznačným neúspěchem končily snahy využívat propolisu při obtížích se zuby. Ať s propolisem nebo bez něj, nakonec nás problém stejně dovedl do zubařského křesla.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.