Policejní služebny na Vysočině obměňují zbraně

10. prosinec 2012
Zprávy z

Nové střelné zbraně dostanou s novým rokem strážníci ve Žďáře nad Sázavou. V jejich výbavě jsou totiž i dvacet let staré pistole, u nichž nikdo nemůže zaručit bezpečné používání.

Radnice strážníkům objednala 23 samonabíjecích pistolí u České zbrojovky v Uherském Hradišti. Ten samý dodavatel zásobil novými zbraněmi také městské strážníky v Jihlavě. "Městská policie vyměnila zbraně po 11 letech, protože stávající stav těch starých, vzor 83, už neodpovídal technické bezpečnosti. Každý strážník tak má vlastní pistoli, dva zásobníky, pouzdro a bezpečnostní popruh, aby mu to nemohlo být vytaženo," říká zástupce ředitele městské policie v Jihlavě Jaroslav Dřevo.

S novým vybavením se cítí bezpečněji jihlavský strážník Josef Kotán. "Tahle novější pistole už svou vizáží budí respekt. Nejčastěji v terénu ale používáme hmaty a chvaty," dodává. Zbrojní sklad postupně dovybavují také městské policie v Havlíčkově Brodě a Třebíči. Ze služební zbraně se naostro na Vysočině vystřelilo pouze jedinkrát v krajském městě na zdivočelého psa, který ohrožoval děti.

Spustit audio