Pokud chcete začít od Nového roku cvičit, kupte si permanentku a poraďte se s odborníky

28. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Řada z nás si do Nového roku dává různá předsevzetí. Tím nejčastějším bývá to, že se pustíme se do cvičení. Ovšem většinou naše cesta za úspěchem v tomto případě končí krachem. Jak tedy cvičit a nevzdat, to nám prozradila Simona Hniličková z jihlavského Dámského pohybového centra.

„První krok je rozhodnutí, poté je potřeba dojít do studia nebo fitka, to je potřeba si vybrat sám a rezervovat si místo. Dobré je mít k sobě parťáka, ale lepší je jít do pohybového centra sám, jinak jste odkázání na toho druhého. Když se mu nikam nebude chtít jít, tak nepůjdete ani vy a skončíte. Lepší je jít sám a v kolektivu při cvičení si už přátele uděláte. A na začátek je dobré koupit si permanentku, protože máte jistotu, že chodit budete, protože by vám poté bylo líto peněz, které jste za to dali,“ usmívá se Simona.

Pestrá strava, žádná dieta

Strava člověka, který cvičí, by měla být pestrá. Ať už od masa, pečiva, přílohy, zeleninu, ovoce, člověk si sem tam od času může dát i něco sladkého. „Dieta je to nejhorší, co můžete udělat, zvlášť když začnete cvičit. Zkrátka od snídaní až po večeře jíst cokoliv a pravidelně. Když máte měkčí stravu jako banán, najezte se hodinu před cvičení. A poté po cvičení třeba jogurt a poté i nějakou večeři,“ říká Simona Hniličková.

Kalanetika a novinky

Existuje několik druhů cvičení, co se rychlosti týká. A populární je tzv. kruhový trénink. „Při pomalejším cvičení se řada cviků se provádí tak, že se opíráte o židli nebo si různě vypodložíte nohy. Mohou ji cvičit muži. Vhodné pro ty, kteří nemají rádi cvičení na hlasitou hudbu, poskakování. Kalanetika vás bude bavit, ale do doby, než přestanete pozorovat změny na svém těle. Dnes jsou v módě kruhové tréninky. Každé stanoviště je jiné, neděláte pořád to stejné. Cvičení se obměňuje a postupem času klientům zvyšujete náročnost.“

Simona Hniličková, trenérka fitness

Pokroky při cvičení

„Je to individuální. Někdo zhubne za 14 dní, někomu to trvá déle nebo toho nedocílí nikdy nebo až po letech. Chyba, proč nehubneme, nebo na nás není po cvičení nic znát, může být i v tom, že cvičíme špatně. Chce to pro začátek lektora a zvolit cvičení takové, aby to mělo efekt,“ je přesvědčená Simona Hniličková.

Spustit audio