Poklekli před duší. Horácké divadlo uvádí hru o vydavateli Josefu Florianovi ze Staré Říše

16. říjen 2021 10:00

Deml, Reynek, Březina a další umělci z Vysočiny se dnes objeví na prknech Horáckého divadla v Jihlavě.

Divadlo premiérově uvede inscenaci o významném vydavateli a překladateli Josefu Florianovi ze Staré Říše.

Poklekni před duší, tak se jmenuje nová inscenace Horáckého divadla v Jihlavě, která dnes divákům představí jednu z významných regionálních postav počátku 20. století – překladatele a vydavatele Josefa Floriana ze Staré Říše. Ten ve své době díky nakladatelství Dobré dílo vytvořil ze Staré Říše kulturní centrum, které dalece přesáhlo hranice regionu.

Staroříšská legenda

„To je vlastně jméno spojený s Bohuslavem Reynkem, který v té Říši taky pobýval, když ho za války vystěhovali, tak bydlel u Florianů, tak mě je to blízký.“ Divačka Helena Kružíková vchází do sálu Horáckého divadla v Jihlavě, aby se usadila, a podívala se na generálku představení Poklekni před Duší.

Ta divákům originálním způsobem představí významnou regionální postavu Josefa Floriana, popisuje dramaturg Jaroslav Čermák. „V zásadě se jedná o takovou scénickou esej, která se zabývá, nějakými motivickými prvky okolo života a díla Josefa Floriana, což je vlastně taková staroříšká legenda.“

Reynek, Deml, Březina…

Na jevišti se kromě samotného Floriana ztvárněného Jakubem Škrdlou objeví také významní umělci spjatí s Vysočinou, jako už zmiňovaný grafik Bohuslav Reynek nebo básníci Jakub Deml a Otokar Březina.

V dalšího literáta, který sehrál v životě Josefa Floriana, významnou roli se pak převtělil například herec František Mitáš. „Já ztvárňuji postavu Leona Bloye, který je v podstatě inspirací právě pro Josefa Floriana, a ten Leon Bloye je takový náboženský fanatik, Francouzský náboženský fanatik.“

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související