Podvody se dějí i o Vánocích, přibývá těch přes internet a po telefonu

13. prosinec 2023

Podvodníci jsou aktivní i o Vánocích. Nejde jenom o prodejce, kteří lákají na sváteční zboží a dárky, ale především tzv. kyberpodvodníky. Útočí přes telefonní hovory, phishingové e-maily i falešné SMS zprávy.

Kyberpodvodníkům napomáhá určitá anonymita. Trestná činnost v kyberprostoru je pro pachatele daleko dostupnější než ta klasická. Nemusí nikam chodit, jenom z prostředí domova nebo z prostředí, kde jsou v bezpečí, si sednu k počítači a rozesílají ať už fiktivní SMS nebo e-maily anebo někomu telefonují.

„Za minulý rok jsme evidovali 95% nárůst kybernetické kriminality v rámci celé České republiky oproti roku 2021 a v letošním roce jsme zatím na čísle 18 257 skutků kybernetické kriminality a beru to za období leden až listopad,“ říká koordinátor prevence kriminality Martin Hron z krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

„V rámci Krajského ředitelství policie na Vysočině jsme v minulém roce evidovali v období leden až listopad 654 skutků a v letošním roce už máme 801 skutků. Čili zase nárůst,“ dodává. V roce 2022 tvořila kyberkriminalita 10,2 % celkové kriminality. 

Jaké triky podvodníci používají? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio