Podle teploty vody pozná hrázný na Trnávce u Želiva, jestli má problém s průsakem vody

5. srpen 2019 06:10

Muzeum v Humpolci pořádá pravidelné výlety. Jeden z nich vedl na hráz vodního díla na řece Trnavě poblíž Želiva.

Přehrada slouží k předčištění vody, dříve než se říčka Trnava v Želivě spojí se Želivkou a společně pak tečou do vodního díla Želivka – Švihov.

Konstantní teplota

„Má celoročně od osmi do deseti stupňů, to jsou veškeré průsaky z celé hráze. Proč jsem zmínil tu teplotu? Kdybych jí teď šel měřit a teplota měla třeba 16 stupňů, tak už vím, že mi protýká voda z nádrže,“ vysvětlil hrázný Petr Zajíček.

Dovnitř vedlo zhruba osmdesát schodů, dopředu tak varoval návštěvníky bojící se výšek, aby raději zůstali u vchodu a na celou skupinu si počkali.

Velký zájem

Návštěvu vodohospodářského díla u Želiva pořádá tradičně humpolecké muzeum. „Účast bych řekla, je tak v naší historii, třetí největší a je vidět, že lidi tohle téma zajímá a asi i to, že oni se sem jinak nedostanou,“ říká Dagmar Kluchová z muzea.

Vycházky muzeum pořádá pravidelně a obvykle přijde tak dvacet lidí.  Na Trnávce se jich ale sešlo více než sedmdesát.

Technická historie

„Zajímala mě technická historie místa, ještě jsem tady v životě nebyl, ani vlastně tady v okolí blízko. Chtěl jsem to vidět na vlastní oči, prohlédnout si ty technické součástky dole, které nejsou běžně viditelný pro návštěvníky,“ dodal návštěvník, pan Žáček.

Irenu Krčilovou přilákala neobvyklost místa. „Občas vyrážíme na ty muzejní vycházky, oni už to pořádají několik let a je zajímavý, že se člověk dostane do míst, kam vlastně možná se nikdy nedostane.“

Čtyři vycházky do roka

Muzeum pořádá podobné vycházky s výkladem čtyřikrát do roka, pokračuje Dagmar Kluchová: „Vždycky každé roční období jedno, jednak čeho je moc, toho je příliš a je to takové symbolické. Témata máme vždycky k tomu ročnímu období.“

Kromě prohlídky hráze proto připravili organizátoři i vycházku kolem kaplí v Želivě.

autoři: Tereza Pešoutová , mik

Související