Počet lidí nakažených respiračními chorobami se blíží hranici epidemie. Úporný kašel a nelepšící se nachlazení můžou být projevem postcovidového syndromu

26. leden 2024

Úporný kašel, nelepšící se nachlazení či jiné dlouhodobé respirační potíže - i s takovými příznaky teď lidé často míří do ordinací praktických lékařů. Podle dat hygieniků počet pacientů s respiračními obtížemi na Vysočině atakuje hranici epidemie. V některých případech ale může jít podle odborníků i o následky prodělaných covidů. 

„Dlouhodobý kašel se u mě objevil na začátku prosince a můžu říct, že odezněl až někdy teď v půlce ledna. Nejdříve jsem se pokusila o samoléčbu. A po pár dnech jsem navštívila svého praktického lékaře, který na základě testů mi diagnostikoval zánět průdušek a nasadil antibiotika,“ popisuje dvaatřicetiletá Kristýna z Jihlavy.

Není zdaleka jediná, která s podobnými potížemi zamířila v posledních dnech k lékaři. Například praktik Oldřich Nosek teď ve své ordinaci v Nové Říši podobné pacienty přijímá denně. „Jsou to určitě desítky lidí. Řada lidí konzultuje kašle po telefonu,“ říká.

Podle Oldřicha Noska se dlouhodobý kašel rozmohl zejména po covidové pandemii. „Můj názor je takový, že během té pandemie jsme se chránili proti všem ostatním virovým onemocněním a samozřejmě i bakteriálníma a dalším. A neproběhla taková ta přirozená imunizace společnosti a teďka vlastně ten čas nastal, když jsme odložili roušky,“ vysvětluje.

Takzvaný postcovidový syndrom může člověka poznamenat, aniž by o tom věděl. Právě kašel nebo únava patří podle portálu Státního zdravotního ústavu mezi jeho časté projevy a vyléčeného pacienta se můžou držet i několik týdnů. S oslabenou imunitou je potom náchylnější i na další respirační nemoci.

Spustit audio