Počet dětí se sklony k sebepoškozování stoupá, pomoct se jim snaží učitelka Katolického gymnázia v Třebíči

6. únor 2024

Podle dat Linky bezpečí jen za poslední rok stoupl o víc než 50% počet dětí, které si sáhly na život. Vlastní zkušenost s takovým chováním přímo ve vyučovací hodině má i učitelka Katolického gymnázia v Třebíči Veronika Šibůrková. Dětem s podobnými sklony se snaží pomáhat.  

Společně s odborníky sestavila krabičku, ve které studenti s úzkostmi či depresí najdou celou řadu předmětů a návodů na uvolnění stresu a sebedestrukčních nálad.

Každý z předmětů má svou vlastní uvolňovací roli. Například gumičky si člověk dá na ruku, a když třeba přemýšlí o sebepoškozování nebo má úzkost, tak ji natahuje a pouští. „Jsou tam některé metody, které způsobí dítěti bolest, ale je to bolest taková, aby tu bolest mělo, ale nepoškodilo si kůži,“ popisuje pedagožka Veronika Šibůrková.

Pedagožka se inspirovala na Slovensku, kde podobná krabička první pomoci už funguje. Rozhodla se nápad převést do Čech. Obsah krabičky konzultovala s odborníky, rozšířila ho a přizpůsobila pro děti, které se sebepoškozují.

106 kusů krabiček už pomáhá žákům nejen na Vysočině ale i po celé České republice. Jen za letošní leden má Veronika Šibůrková přes 80 objednávek.

Spustit audio