Po špačcích jsou na žďárském Stalingradu aktuální kavky. Lidé si na opeřence stěžují

7. květen 2018

Na jaře doslova zaplavují žďárské sídliště Stalingrad špačci. Hejna tam přebývají asi tři týdny. Aktuální problém se nejmenuje špaček, ale kavka. Tito o poznání větší černí opeřenci na sídlišti hnízdí, obývají tam poslední nezateplené domy. A lidí se stěžují na radnici.

„Nejsem a priori proto, aby se ty kavky musely vymýtit. Ale ta věta, že je kavka stejný občan Žďáru, jako já, ta mě dostává,“ řekl na posledním zasedání komise rozvoje města a životního prostředí žďárské radnice Radek Studený (nominovaný za TOP09).

Komise se shodla, že problém s ptáky na hustě obydleném sídlišti je třeba řešit.

Starosta Zdeněk Navrátil eviduje stížnosti obyvatel. „Někteří se cítí být poškození na svých právech a nebaví je odmetat trus z automobilů.“

Na žďárském Stalingradě se usídlily tisíce špačků. Lidé si stěžují hlavně na množství trusu

Auto po náletu špačků, Žďár nad Sázavou

Na žďárském sídlišti Stalingrad se usídlila hejna špačků. Podle odhadů ornitologů jich tam může být až 30 tisíc. Nocují většinou na stromech a nánosy trusu pod těmito stromy mohou dosáhnout až několika centimetrů. Pokálená jsou i zaparkovaná auta obyvatel sídliště. Ochránci přírody jednají s městem o tom, jak situaci v rámci možností napravit.

Trus nemusí být jen od kavek

V celé věci hraje svou roli také Chráněná krajinná oblast  (CHKO) Žďárské vrchy. Podle mluvčí Kateřiny Machové to nemusí být jen trus od kavek. „Bohužel to je syndrom toho, že kavka je výrazný, velký pták a když ráno přijdete k autu, máte na něm stříkanec, a první, koho vidíte, je kavka, tak se to jednoduše spojí.“

Na sídlišti žijí také holuby a na jaře špačci.

Zateplování domů

Kavka přišla během posledních let o možnost hnízdění. Domy na Stalingradu jsou totiž postupně zateplovány, zbylo jen pár posledních dosud nezateplených.

CHKO Žďárské vrchy se na to chce více zaměřit. „Budeme zkoušet instalaci ochranných prvků na půdu, aby se kavky trochu usměrnily,“ dodává mluvčí.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio