Po hasičské oslavě v Kynicích u Ledče jsou 4 nakažení. Virus tam patrně přinesl host z Prahy

16. březen 2020 09:00

Vysočina má čtyři nové potvrzené případy nemoci Covid-19. Tři ženy a muž byli na hasičské oslavě v obci Kynice na Havlíčkobrodsku.

Jejich stav je dobrý, mají jen mírné obtíže, jsou v domácí karanténě. Agentuře ČTK to řekli zástupci krajské hygienické stanice a obce.

„Někdo z Prahy“

Na Vysočině je nyní šest lidí, u nichž testy potvrdily nový koronavirus. Oslava dobrovolných hasičů se podle starostky Jaroslavy Smetanové konala 7. března. Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru z krajské hygienické stanice řekla, že jedním z účastníků oslavy byl někdo z Prahy, kdo byl na koronavirus pozitivní.

„Nemocnými jsou příbuzní muž a žena a dvě ženy, které jsou také příbuzné. Údajně měli lehké příznaky, ale jsou velmi masivně osídleni virem,“ řekla Dvořáková.

Karanténa pro starostku i místostarostu

Testování lidí z oslavy podle ní zřejmě bude pokračovat. V karanténě jsou v obci další lidé včetně starostky, které byla nařízená v pátek, nebo místostarosty. Oba jsou členové krizového štábu a prostřednictvím telefonů a počítačů pracují dál.

Snaží se zajišťovat lidem informace, jsou připravení zorganizovat i pomoc těm, kteří by potřebovali například nakoupit.

Uzavřená obec

Hygienici v pondělí dopoledne obec Kynice uzavřeli. Na okrajích hlídá policie. „Musíme na příjezdových trasách zamezit přístupu do obce tak, aby byla vyhláška naplněna,“ řekla server iRozhlas mluvčí policie Dana Čírtková.

Na silnici II/130 budou platit objízdné trasy, které stanoví dopravní úřad. „V současné době máme na místě několik policejních hlídek na několika stanovištích, uvidíme, jak budou lidé ukáznění. Věříme, že to pochopí, protože je to opatření k jejich ochraně.“

zdroj: ČTK
Spustit audio