Pěstitelé vánočních stromků se už chystají. Prodávat začnou na začátku prosince

23. listopad 2018 06:00

Už od poloviny října se na plantážích na Vysočině sklízejí vánoční stromky pro tuzemský i zahraniční trh.

Jedle, smrky i borovičky se už touto dobou objevují na parkovištích před supermarkety. Už za pár dní ale bude možné si nejtypičtější symbol Vánoc koupit přímo na plantáži. Většina z nich pro veřejnost otevře první prosincovou sobotu.

Miroslav Brož má svou plantáž poblíž Humpolce. „Máme tady jedle. Měli jsme i borovičky, ale ty, bohužel, už letos nejsou. A je tady smrk pichlavý, stříbrný a takový ten normální smrk. Je tady asi dvacet tisíc kousků, takže si každý vybere,“ říká v úvodu.

Na otázku, jaký stromek si vybrat, pan Brož jasnou odpověď nemá. „Loni sem chodila taková dvojice mladých, asi po dvou hodinách si vybrali takový obrovský strom. Možná museli udělat i díru do podlahy, že jinak se jim tam nevešel,“ směje se.

V obchodních řetězcích

Vánoční stromky už jsou k dostání ve velkých obchodních řetězcích. Příští týden se většina plantáží na Vysočině otevře i pro přímý prodej. S jejich pořízením je prý lepší neotálet. Štědrého dne se i tak bez problémů dožijí v dobré kondici.

„Nějaké zkušenosti už máme a vím, že firmy, které si to od nás odvážely, to řezaly v půlce října. A taky to vydrželo.“

Smrk opadá, borovice ne

Říká se, že smrk brzo opadá, borovice ne. „To ne, dneska mají všichni podlahový topení a jsou stojany, co mají i vodu. Měsíc vydrží každý.“

Ceny vánočních stromků pro letošní svátky patrně vzrostou. Na jejich produkci se totiž částečně podepsalo letní sucho.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související