Pes najde v lese strom s kůrovcem. Označí ho i na začátku, kdy to ještě není vizuálně patrné

22. červenec 2020 06:00

Jak zastavit kůrovcovou kalamitu, která zasáhla velkou část Vysočiny a na mnoha místech zanechala milionové škody? Odpovědí může být pes.

Speciálně cvičené zvíře totiž zvládne objevit po čichu kůrovce i na několika málo napadených stromech a při včasném zásahu zabránit rozšíření brouka do celého lesa.

Tuto metodu začali praktikovat před několika lety ve Švédsku. Nyní se hledání kůrovce pomocí psů pomalu dostává také k nám.

Na začátku je to málo vidět

„Ono to je strašně málo vidět, tady nejsou vůbec ty dírky, kudy kůrovec leze. Možná, tady něco,“ ukazuje Nikol Vošvrdová v lese nedaleko Havlíčkova Brodu, kde její fenka právě našla napadený strom kůrovcem.

Nikol Vošvrdová se psem, který hledá kůrovce

„Tady je to tak strašně málo zřetelné, proto jsme jí hodně dlouho neodměnila, protože jsem se musela doopravdy ujistit, že to tady je. Tohle byste bez psa vůbec nenašli.“ Ten strom vypadá relativně v pohodě. „Ani tam nejsou moc velké výtoky mízy.“

Hledání kůrovce

Hledání kůrovce pomocí psů je ale v České republice teprve v plenkách. Nikol Vošvrdová je v tomhle ohledu průkopník. Přesto již dokázala s hledáním kůrovce na několika místech pomoci.

Dobrou zkušenost má například lesník Jan Krejčí. „Určitě je to super věc. Kůrovcový strom se pozná podle určitých znaků, které se projeví až po napadení stromu. A ten pes je schopný ten strom poznat dřív, než zkušený lesník.“

V praxi to pak funguje tak, že strom, který pes označí, lesník Jan Krejčí ještě zkontroluje a v případě potvrzení napadení kůrovcem ho nechá skácet. „Ve chvíli, kdy jsem zjistil ty znaky toho napadeného stromu, jsme ho vykáceli. Nicméně pejsek se vždycky trefil.“

Nosework

Nikol Vošvrdová ale nepřijela k Havlíčkovu Brodu jen hledat kůrovce. Pozvala si jí místní skupina, která cvičí psi na tzv. nosework. Jeho podstatou je, že psi se učí vyhledat čichem pomeranč nebo skořici. Právě takhle začínala také fenka paní Vošvrdové.

„Ve výsledku je jedno, jaký ten pachový vzorek pes hledá, důležité je, aby se naučil pracovat, aby věděl, že se má čuchat v každé situaci, aby nám uměl říct, že něco našel. A to už je jedno jestli hledá skořici, pomeranč, lanýže, kůrovce.“

Podle Nikol Vošvrdové může být ale problematický přechod od tréninku do praxe. V lese totiž pes musí pokrýt velkou plochu a hledání kůrovce zabere i několik hodin.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související