Pelhřimov opraví dům, kde sídlí organizace Fokus Vysočina

1. prosinec 2018 05:00

Pelhřimov připravil kompletní rekonstrukci domu, ve kterém sídlí organizace Fokus Vysočina poskytující pomoc duševně nemocným.

Práce asi za osm milionů korun by podle místostarosty Josefa Kocha (KDU-ČSL) mohly začít už v prosinci. Opravu z podstatné části zaplatí dotace, které město získalo prostřednictvím Místní akční skupiny Šipka. Je to první velká investice, která se podařila vzájemnou spoluprací realizovat, řekl Koch. Dotace pokryjí až devět desetin nákladů.

Výběrové řízení na dodavatele skončilo v úterý. Podle informací zveřejněných na úřední desce města podala nejnižší nabídku humpolecká společnost Status. „Legislativně to ještě není ukončeno, vše ale nasvědčuje tomu, že by se s rekonstrukcí mohlo započít co nejdříve. Věřím, že to bude ještě v prosinci nebo na začátku příštího roku,“ řekl Koch.

Fokus se musí vystěhovat

Fokus se před rekonstrukcí musí vystěhovat. Do opravených prostor by se podle Kocha měl vrátit příští roku. „Rekonstrukci velmi vítáme, neboť současný stav budovy již není nadále vhodný pro poskytování služeb. Zároveň ale není zcela jednoduché najít odpovídající náhradní prostory,“ řekla vedoucí střediska Michaela Urbánková.

Pelhřimovský Fokus využívá ještě budovu na Masarykově náměstí, která ale kapacitně ke sloučení obou pracovišť nestačí. „Nyní vyjednáváme s kulturním zařízením města Pelhřimov, které má nějaké volné prostory,“ řekla Urbánková.

Fokus Vysočina funguje v Pelhřimově už od roku 1995. Poskytuje sociální rehabilitaci a terénní péči, v budově například provozuje pro své klienty denní terapeutickou skupinu. V budoucnu by v rekonstruovaném domě měl provozovat i služby související s reformou psychiatrické péče, která podporuje vznik takzvaných Center duševního zdraví.

zdroj: ČTK
Spustit audio